Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, smaczne bułeczki maślane, które smakują zarówno z dżemem, jak i z żółtym serem ;)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93661
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2675
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3505
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1607
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2274
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93661
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2675
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3505
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1607
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2274
Składniki
Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min. Smacznego!