Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, smaczne bułeczki maślane, które smakują zarówno z dżemem, jak i z żółtym serem ;)
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 688
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 520
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3372
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 892
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 688
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 520
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3372
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 892
Składniki
Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min. Smacznego!