Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, smaczne bułeczki maślane, które smakują zarówno z dżemem, jak i z żółtym serem ;)
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 171
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 369
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1655
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3095
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26503
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 171
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 369
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1655
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3095
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26503
Składniki
Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min. Smacznego!