Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne, śniadaniowe muffiny pachnące letnią porzeczką i maślaną kruszonką.
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2814
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 215
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 48
Zapiekanka z makaronu spaghetti z dużą ilością sera i wędzonej szynki to dani...
Odsłon: 2814
Pieczona owsianka brownie to wyjątkowo sycące, pełne odżywczych składników śn...
Odsłon: 215
Włoskie kluseczki ziemniaczane z dynią i pesto z suszonych pomidorów, zapieka...
Odsłon: 48
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
ROBIMY KRUSZONKĘ Zimne masło siekamy w kostkę i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego cukier mąkę oraz płatki wsiane i zagniatamy przez chwilę do połączenia wszystkich składników, a następnie rozcieramy w dłoniach na kawałeczki. Tak powstałą kruszonkę wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
ROBIMY CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy czerwoną porzeczkę i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście, tworząc urocze piegi. W osobnej misce roztrzepujemy jajka, dolewamy do nich mleko i olej, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Wierzch każdej muffiny posypujemy obficie oczekującą w lodówce kruszonką.
Tak przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Powinny pięknie urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 15 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.