Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz upiec w domu najlepszy chleb bez drożdży, przygotuj żytni zakwas (o ile nie dysponujesz gotowym). Zrób to na kilka dni przed pieczeniem chleba. Połącz 30 g mąki żytniej (typ 2000) z 30 g letniej wody w dużym (nawet litrowym słoju). Przykryj gazą, przymocuj ją gumką i odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. Następnego dnia w zakwasie powinny już pojawić się pierwsze pęcherzyki powietrza. Dodaj do słoja takie same jak dzień wcześniej ilości mąki i wody. Przemieszaj i odstaw słoik. Powtarzaj tę czynność jeszcze przez dwa dni. Piątego dnia „dokarm” zakwas na 4-8 godzin przed pieczeniem chleba.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3556
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1534
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 199
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3556
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1534
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 199
Składniki
Nagrzej piekarnik do 250°C. Na jego dnie umieść naczynie żaroodporne wypełnione wodą – dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę.
Przełóż bochenek (odwracając koszyk do góry dnem) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Natnij ostrym nożem na krzyż lub w paski.
Energicznie wstaw blachę z chlebem do piekarnika. Piecz przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 230 stopni i piecz jeszcze przez 25-30 minut.
Wyjmij bochenek na kratkę i sprawdź, czy jest wypieczony, pukając w jego spód. Powinien wydać głuchy odgłos. W przeciwnym razie włóż go jeszcze na kilka minut do piekarnika. Wystudź na kratce.
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć na jednolite ciasto. Odłóż je w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczki na około 2 godziny. W trakcie wyrastania możesz je 1-2 razy złożyć na pół, co wzmocni jego strukturę.
Z wyrośniętego ciasta uformuj kulę. Oprósz ją mąką i przełóż do natłuszczonego i wysypanego mąką ryżową koszyka wiklinowego (lub innego naczynia). Pozostaw w ciepłym miejscu na półtorej godziny.