Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na przepyszny, chrupiący i wyjątkowo prosty w przygotowaniu chlebek graham. Ciasta, jak to bywa przy wypiekach drożdżowych, nie trzeba wyrabiać, a jedynie wymieszać. Przez co przygotowanie tego chlebka jest wyjątkowo proste i każdy sobie z nim na pewno poradzi. Polecam upiec chlebek, bo naprawdę warto.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru, dużą łyżkę mąki pszennej oraz około 100 mililitrów letniej wody. Mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Gdy rozczyn jest gotowy, dodaję do niego pozostałą wodę, dodaję pozostałą mąkę pszenną. Dodaję mąkę pszenną pełnoziarnistą, dwie łyżeczki soli i mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie dodaję 5 łyżek oleju i przez chwilę mieszam, żeby składniki dobrze się wymieszały. Ciasto możemy przygotować ręcznie tak jak ja lub robotem, mikserem.
Wyrastanie ciasta: Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i pozostawić do wyrośnięcia.
Pieczenie: Wyrośnięte ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Dłonie nawilżam olejem i dzielę na dwie równe części. Górę ciasta wyrównuję i smaruję olejem. Tak przygotowany chlebek, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do wyrośnięcia.
Po 15 minutach chlebki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 40 minut do suchego patyczka – w sumie chlebek piekłam 50 minut. Piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Po pieczeniu: Upieczony wyjmuję z foremek, dodatkowo żeby sprawdzić czy chlebek jest upieczony to możemy popukać od spodu, jeżeli jest głuchy odgłos to znaczy że chleb jest upieczony. Ciepły chleb nakrywam ściereczką żeby skórka zmiękła i pozostawiam do wystudzenia. Chleb jest gotowy, życzę udanego wypieku i smacznego Pozdrawiam Babcia Ewa