Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki chleb upiecze każdy nawet bez umiejętności pieczenia. Szybki czas przygotowania, bez wyrabiania a chleb jest naprawdę smaczny.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13256
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1507
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14575
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6010
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13256
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1507
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14575
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6010
Składniki
Wieczorem drożdże kruszę do szklanki, dodaję cukier, wlewam trochę wody, mieszam. Do dużej miski wsypuje mąkę, sól, pestki słonecznika, wlewam rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę, olej, dokładnie mieszam tak żeby połączyły się mi wszystkie składniki. Następnie przykrywam miskę folią i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia rano, przekładam ciasto na oprószony blat mąką i kilka razy zagniatam ciasto formując kształt bochenka chleba. Ciasto musi 30 minut poleżakować w temperaturze pokojowej. Do piekarnika wstawiam puste naczynie żaroodporne i nagrzewam do 250°C. Naczynie ostrożnie wyjmuję, zdejmuję pokrywę a do naczynia przekładam uformowane ciasto. Naczynie przykrywam pokrywą, umieszczam ponownie w piekarniku. Chleb piekłam 50 minut w 220°C, w połowie pieczenia zdjęłam pokrywę.
Chlebek gotowy. Smacznego.