Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto nadziane pieczarkowym, mocno doprawionym farszem. Idealne jako samodzielna przekąska na zimno, łatwe do zabrania na piknik czy wycieczkę rowerową. Na ciepło z barszczem również smakuje wyśmienicie!
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9865
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 243
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9865
Składniki
Farsz: Pieczarki myjemy, osuszamy. Kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i cebulę. Doprawiamy paprykami mielonymi, solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę. Odkrywamy i gotujemy do czasu, aż cała woda wyparuje. Farsz nie powinien być zbyt mokry. W razie potrzeby doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto: Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, od razu szykujemy je do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół.
Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Przestudzone pieczarki układamy na połowie ciasta i zwijamy w rulon tak, aby zakładka ciasta była pod spodem.
Rulon kroimy na kawałki - rozmiar według uznania. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę nacinamy nożem i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 25 minut.