Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smaczny. Polecam
miska, szklanka, pędzelek, papier do pieczenia, blaszka, widelec, ścierka,
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15856
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1554
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15856
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1554
Składniki
Ciasto na ten chlebek można przygotować w thermomixie , ja podaję przepis jak można przygotować bez użycia thermomixa. Drożdże wymieszać w małej miseczce z częścią letniej wody do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki pszennej wymieszać, odstawić zaczyn na 10 - 15 minut. do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn połączyć z pozostałą wodę oraz mąkę, dodać soli i wymieszać do połączenia składników i wyrobić na jednolitą masę. Masę przełożyć do miski natłuszczonej oliwą , górę ciasta również posmarować oliwą. Ciasto zakryć ściereczką i odłożyć na 20 minut. do wyrośnięcia. Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką wyłożyć ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części, uformować z nich prostokątne chlebki, każdy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odczekać kolejne 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie zrobić koniuszkami palców wgniecenia tworząc kratkę, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego
Chlebek po upieczeniu.