Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smaczny. Polecam
miska, szklanka, pędzelek, papier do pieczenia, blaszka, widelec, ścierka,
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 358
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 358
Składniki
Ciasto na ten chlebek można przygotować w thermomixie , ja podaję przepis jak można przygotować bez użycia thermomixa. Drożdże wymieszać w małej miseczce z częścią letniej wody do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki pszennej wymieszać, odstawić zaczyn na 10 - 15 minut. do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn połączyć z pozostałą wodę oraz mąkę, dodać soli i wymieszać do połączenia składników i wyrobić na jednolitą masę. Masę przełożyć do miski natłuszczonej oliwą , górę ciasta również posmarować oliwą. Ciasto zakryć ściereczką i odłożyć na 20 minut. do wyrośnięcia. Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką wyłożyć ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części, uformować z nich prostokątne chlebki, każdy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odczekać kolejne 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie zrobić koniuszkami palców wgniecenia tworząc kratkę, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego
Chlebek po upieczeniu.