Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smaczny. Polecam
miska, szklanka, pędzelek, papier do pieczenia, blaszka, widelec, ścierka,
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14879
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44474
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 638
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14879
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44474
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 638
Składniki
Ciasto na ten chlebek można przygotować w thermomixie , ja podaję przepis jak można przygotować bez użycia thermomixa. Drożdże wymieszać w małej miseczce z częścią letniej wody do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki pszennej wymieszać, odstawić zaczyn na 10 - 15 minut. do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn połączyć z pozostałą wodę oraz mąkę, dodać soli i wymieszać do połączenia składników i wyrobić na jednolitą masę. Masę przełożyć do miski natłuszczonej oliwą , górę ciasta również posmarować oliwą. Ciasto zakryć ściereczką i odłożyć na 20 minut. do wyrośnięcia. Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką wyłożyć ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części, uformować z nich prostokątne chlebki, każdy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odczekać kolejne 20 minut. Kiedy ciasto wyrośnie zrobić koniuszkami palców wgniecenia tworząc kratkę, posmarować rozbełtanym żółtkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego
Chlebek po upieczeniu.