Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tytułowe podpłomyki orkiszowe przygotowuję czasem w sytuacji braku pieczywa w domu. Nie, wcale nie uważam, że bez chleba nie da się żyć. Da się, całkiem dobrze się da! Można ugotować płatki lub kaszę albo ziemniaki. Albo można podać makaron czy risotto. Można ugotować kluski lub zrobić sałatkę. Można usmażyć naleśniki lub placki – naprawdę da się przeżyć bez chleba! Albo zamiast niego można upiec proste podpłomyki – wystarczy mieć w domu mąkę, wodę, sól i patelnię. I oczywiście źródło ciepła, u mnie jest to palnik gazowy. I to jest dodatkowa zaleta – nie trzeba rozgrzewać piekarnika, a wraz z nim całej kuchni. Są więc podpłomyki idealnym chlebem na upały.
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 920
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 235
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 99
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 35
Polecam.
Odsłon: 920
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 235
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 99
Składniki
Mąkę włóż do sporej miski, dobrze by było ją przesiać. Mąkę, nie miskę. Ale nieprzesianą się nie otrujesz – ja nie zawsze przesiewam, bo czasem bardzo mi się spieszy, a czasem mam mokre sitko i się nie da.
Dodaj sól i wymieszaj, a potem powoli wlewaj ciepłą wodę, mieszając łyżką.
Wszystkie składniki powinny połączyć się w masę, która w trakcie mieszania zbierze z powierzchni miski całą mąkę i utworzy kulę.
Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj dłonią przez kilka minut,
podsypując lekko mąką, aż przestanie się lepić, będzie gładkie i sprężyste.
Odłóż na bok i przykryj miską, aby ciasto nie wyschło. Zostaw je w spokoju na jakieś pół godziny.
Ciasto podziel na 8-10 kawałków.
Każdy z nich wałkuj na cienki placek, delikatnie podsypując mąką.
Nie musisz dbać o regularne kształty.
Podpłomyki piecz kolejno na suchej i bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Gdy od spodu na powierzchni placka pojawią ciemno-brązowe plamy, to oznacza, że czas odwrócić go na drugą stronę i piec do uzyskania podobnego efektu.
I już orkiszowe podpłomyki są gotowe, można podawać.
Do podania mogą być różności. Zazwyczaj podaję najprościej – z oliwą lub dobrym olejem, z masłem czosnkowo-ziołowym albo z masełkiem pieczarkowym.
U mnie zostały podane z masłem czosnkowym z dodatkiem posiekanych drobno młodych listków podagrycznika.
Palce lizać! Proste i pyszne jedzenie, prawie jak w średniowieczu...
Smacznego!
Do ciasta możesz dodać świeże lub suszone zioła, czosnek, wybrane przyprawy, ale ja zwykle tego nie robię, bo najbardziej lubię podpłomyki o neutralnym smaku.