Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najsmaczniejszych chlebów w naszym arsenale kulinarnym. Jest absolutnie genialny. Mocno chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Znika ze stołu jeszcze ciepły. Pozostaje po nim w domu tylko wspomnienie i długo unoszący się aromat pieczonego chlebusia.
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 103
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20455
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 53
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 79
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2678
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 103
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 20455
Makaronowa sałatka z szynką
Odsłon: 53
zrazy z kapustą i pieczarkami w sosie
Odsłon: 79
Ciasto kumoszki to deser podawany na zimno na spodzie z herbatników lub kruch...
Odsłon: 2678
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dosyć luźne.
Formujemy kulę, wkładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy do kształtu naczynia, w którym będzie pieczony i odkładamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 210 °C i ogrzewamy w nim naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (20 cm średnicy). Naczynie przed włożeniem do piekarnika natłuszczamy olejem (spód i pokrywkę od wewnątrz). Do mocno nagrzanego, wysmarowanego olejem naczynia wkładamy uformowany chleb (ostrożnie!) i nacinamy go na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia. Przykrywamy pokrywą i pieczemy 30 minut w 210 °C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut, do zarumienienia.
Upieczony chleb wyjmujemy natychmiast z naczynia.
Chleb z gara gotowy!
Nasze rady: Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.