Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proziaki podkarpackie są jednym z symboli kulinarnych Podkarpacia. Ich historia sięga ponad 150 lat wstecz. Są spokrewnione z podpłomykami, ale różnią się nieco smakiem, konsystencją i składem. Moja babcia wypiekała je na blasze pieca kaflowego, moja mama piecze je w piekarniku, a ja na patelni.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 235
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7944
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2947
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 235
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7944
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2947
Składniki
Do miski wlej zsiadłe mleko, dodaj jajko i wymieszaj dokładnie.
Dodaj sodę i sól.
Następnie dosypuj mąkę po trochu i mieszaj aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto przełóż na stolnice lub blat stołu. Wyrabiaj, dodając po trochu mąkę, aby ciasto przestało się kleić, a zrobiło się miękkie i sprężyste. Zostaw je na jakieś 20 minut w spokoju, aby odpoczęło i wyrosło.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1-2cm. Wycinaj szklanką kółka, kwadraty lub trójkąty. Aby placki mogły się nazywać proziakami muszą mieć średnicę przynajmniej 10 cm.
Rozgrzej patelnię i wypiekaj na niej placki ok. 3 minuty na każdej stronie na złoty kolor.