Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenne bułki na mleku
Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik, którym możesz poczęstować znajomych, k...
Odsłon: 160
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 964
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 267
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 43
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 66
Pyszny, prosty w przygotowaniu sernik, którym możesz poczęstować znajomych, k...
Odsłon: 160
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 964
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 267
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 43
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 66
Składniki
Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Po tym czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Ostudzić na kracie. Smacznego!