Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenne bułki na mleku
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 75
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 449
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5085
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 75
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 449
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5085
Składniki
Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Po tym czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Ostudzić na kracie. Smacznego!