Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenne bułki na mleku
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67512
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1859
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67512
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1859
Składniki
Mleko lekko podgrzać w rondelku. Masło rozpuścić w osobnym rondelku . W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, cukru oraz 100 ml letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski wsypać mąkę, pozostało część podgrzanego mleka, sól, jajko, rozpuszczone masło oraz rozczyn. Ciasto wyrabiać przez około 4-5 minut. Będzie ładnie odchodziło od rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut. Po tym czasie wyjąć z miski i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować bułki. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki rozmąconym jajkiem, dodatkowo można posypać makiem, sezamem itp. Naciąć każdą bułkę ostrym nożem. Piec przez 18-20 minut do zarumienienia. Ostudzić na kracie. Smacznego!