Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 121
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2668
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 263
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2614
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 121
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2668
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 263
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2614
Składniki
Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża.
Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min.
Pieczemy w 180°C ok 25 min.