Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz piecze, a chlebka wystarcza na dłużej. W przepisie podaję ilość składników na dwa chlebki, na keksówki 30x10 cm. Puree dyniowe przygotowuję jesienią, z własnych dyni i przechowuję w zamrażarce gotowe, odważone porcje.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 113
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20678
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 113
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20678
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25862
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
1. Robimy zaczyn. Letnią wodę, cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki mieszamy oraz odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
2. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól, dodajemy puree z dyni i jogurt. Mieszamy.
3. Dodajemy do misy wyrośnięty zaczyn oraz olej. Zaczynamy wyrabiać ciasto, najlepiej zrobi to robot, mieszadło do gęstego ciasta i wolne obroty. Ciasto wyrabiamy dotąd, aż będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lepiące.
4. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę. Ciasto zagniatamy, aby je odgazować. Stolnicę cały czas posypujemy mąką. Zagniatamy tak długo aż ciasto będzie odklejać się od rąk. Następnie dzielimy je na dwie równe porcje. Keksówki smarujemy margaryną lub olejem, a następnie obsypujemy bułką tartą lub mąką. Wkładamy ciasto do keksówek. Możemy w tym momencie posmarować ciasto wodą i obsypać pestkami dyni lub słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy tak przygotowane ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
6. Włączamy piekarnik i ustawiamy na 190 stopni. Grzałki góra-dół.
7. Chlebki pieczemy 40 do 45 minut. Po upieczeniu gorące pieczywo wykładamy na kratkę do wystygnięcia.