Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogale drożdżowe z różnymi nadzieniami z lukrem i migdałami.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244213
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 576
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6995
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244213
Składniki
Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego. Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, dodać mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
Ciasto, podzielić na 6 części. Brać porcjami, ciasto rozwałkowywać, w koło.
Placek pokroić radełkiem lub nożem na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczką nadzienie.Zwijać i naciąć początek zwijania.Zwijać w rogaliki.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w 175* ok.20-25 min.
Tak samo postąpić z nadzieniem z marmoladą.Z tym że tych nie nacinamy. Smarujemy i pieczemy.
Nutellę tak samo zawijamy, nie nacinamy, smarujemy i pieczemy.
Do pudru dodajemy, parę kropli olejku pomarańczowego czy cytrynowego i stopniowo dodajemy gorącej wody. Rozcieramy na lejącą papkę. Polewamy rogale ''za nitka''.Posypujemy posiekanymi migdałami.