Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jako, że mój brat 11 listopada obchodzi imieniny, co roku pieczemy rogaliki z tej okazji :-). w tym roku chciałam zabłysnąc i użyć nadzienia z oryginalnych marcińskich ale za pożno obudziłam się z poszukiwaniami białego maku. Upiekłam z niebieskim ale są równie pyszne jak z białym. polecam :-)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 23014
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 23014
Składniki
Przygotowanie rogali można podzielić na 2 dni, bo są dosyć pracochłonne. Z podanych proporcji wychodzi ok. 55 sporej wielkości rogali. W pierwszym dniu przygotowuję nadzienie. Mak, orzechy i migdały należy zalać wrzątkiem i po 15 min. odcedzić. Wszystko zmielić dwukrotnie. Masę marcepanową utrzeć z cukrem pudrem i przełożyć do masy makowej, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczy i pokruszone biszkopty oraz śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. (jeśli chcemy słodsze nadzienie, dodajemy trochę więcej cukru pudru). Nadzienie odstawiamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia przygotowuję ciasto i piekę rogale. Drożdże rozkruszamy do kubka, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuszczą. Margarynę należy utrzeć z jajkami, dodać śmietanę i rozpuszczone drożdże, dokładnie połączyć składniki. Do dużej miski lub na stolnicę wysypujemy cały 1kg mąki, na to wykładamy ciasto i zagniatamy do połączenia się składników. (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy mąki, tak aby swobodnie można było wałkować ale nie za dużo, żeby nie było za twarde). Gotowe ciasto dzielimy na kilka mniejszych cześci i każdą osobno wałkujemy w kształcie koła o grubości ok. 2-3 mm. Wykrawamy trójkąty, na których rozsmarowujemy masę makową (zostawiając przy kazdej krawędzi mały margines (ok. 0,5cm). Zwijamy rogale zaczynając od szerszego boku, do wierzchołka. Rogale przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy do zrumienienia w temp. 200 stopni ok. 15 min.
Lukier: Cukier puder łączymy z gorącą wodą i rozcieramy aby powstała jednolita masa (gęstość regulujemy wodą lub cukrem p.). Smarujemy jeszcze ciepłe rogale i posypujemy szybko drobno pokrojonymi migdałami (lukier szybko wysycha). Czekamy do choćby lekkiego ostygnięcia i pałaszujemy :-)