Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 239
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 722
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21570
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 239
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 722
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21570
Składniki
Z drożdży, 4łyzek cukru, 4 łyżek mąki, szczypty soli i mleka przygotowujemy rozczyn. JAK PRZYGOTOWAC ROZCZYN: Podgrzewamy mleko tak aby nie bylo za gorace ( tak żeby można było włożyć palec),dodajemy do mleka pokruszkone drożdże, cukier, mąke i szczypte soli. Zostawiamy do wyrośniecia na ok 20 minut.
Z 1 kg mąki i 2 margaryn zagniesc ciasto, nastepnie dodac 2 jajka i rozczyn. Ugniatac tak dlugo az bedzie sie odklejalo od reki i zostawic do wyrosniecia.
Po ok 1h odrywamy po kawałku ciasta i rozwalkowujem na okragle placki o grubosci ok 0,5 cm. Tniemy na trójkąty i nakładamy dżem na podstawe trójkata, aby wyszedł nam ładny rogalik zawijamy go od podstawy do wieszchołka.Do tej porcji ciasta potrzebne jest ok dwa słoiczki dżemu. Pieczemy na blasze wyłozonej papierem ok 7-8min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.