Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 925
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 252
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 582
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 194
Polecam.
Odsłon: 925
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 252
Składniki
Z drożdży, 4łyzek cukru, 4 łyżek mąki, szczypty soli i mleka przygotowujemy rozczyn. JAK PRZYGOTOWAC ROZCZYN: Podgrzewamy mleko tak aby nie bylo za gorace ( tak żeby można było włożyć palec),dodajemy do mleka pokruszkone drożdże, cukier, mąke i szczypte soli. Zostawiamy do wyrośniecia na ok 20 minut.
Z 1 kg mąki i 2 margaryn zagniesc ciasto, nastepnie dodac 2 jajka i rozczyn. Ugniatac tak dlugo az bedzie sie odklejalo od reki i zostawic do wyrosniecia.
Po ok 1h odrywamy po kawałku ciasta i rozwalkowujem na okragle placki o grubosci ok 0,5 cm. Tniemy na trójkąty i nakładamy dżem na podstawe trójkata, aby wyszedł nam ładny rogalik zawijamy go od podstawy do wieszchołka.Do tej porcji ciasta potrzebne jest ok dwa słoiczki dżemu. Pieczemy na blasze wyłozonej papierem ok 7-8min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.