Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 470
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1369
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25487
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 470
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1369
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25487
Składniki
Z drożdży, 4łyzek cukru, 4 łyżek mąki, szczypty soli i mleka przygotowujemy rozczyn. JAK PRZYGOTOWAC ROZCZYN: Podgrzewamy mleko tak aby nie bylo za gorace ( tak żeby można było włożyć palec),dodajemy do mleka pokruszkone drożdże, cukier, mąke i szczypte soli. Zostawiamy do wyrośniecia na ok 20 minut.
Z 1 kg mąki i 2 margaryn zagniesc ciasto, nastepnie dodac 2 jajka i rozczyn. Ugniatac tak dlugo az bedzie sie odklejalo od reki i zostawic do wyrosniecia.
Po ok 1h odrywamy po kawałku ciasta i rozwalkowujem na okragle placki o grubosci ok 0,5 cm. Tniemy na trójkąty i nakładamy dżem na podstawe trójkata, aby wyszedł nam ładny rogalik zawijamy go od podstawy do wieszchołka.Do tej porcji ciasta potrzebne jest ok dwa słoiczki dżemu. Pieczemy na blasze wyłozonej papierem ok 7-8min w piekarniku rozgrzanym do 200stopni.