Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki drożdżowe z grzybowym farszem"
Polecam.
Odsłon: 299
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 98
Polecam.
Odsłon: 299
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 98
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól, resztę mleka, 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy wlej masło, jeszcze raz dobrze zagnieć i odstaw pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia.
Grzyby zalej wodą, mocz ok. 30 minut. Potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na oliwę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i razem z grzybami oraz cebulą przepuść przez maszynkę. Dosyp bułkę tartą. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na dwie części i cienko rozwałkuj. Każdy z placków potnij na 10 trójkątów. Rozłóż na nich po porcji grzybowego farszu. Zwiń, zaczynając od podstawy. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Ostatnie jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim rogaliki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 15–20 minut.
Wersja słodka z Cieszyna: szklankę włoskich orzechów zrumień, potem zmiel. Wymieszaj z 1/2 szkl. śmietany kremówki i 3/4 szkl. cukru. Do farszu domieszaj 4 łyżki rodzynek.
Jedna sztuka zawiera: 140 kcalŹródło: Tina