Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na rogaliki ziemniaczane łączy w sobie łatwość wykonania i niezwykły smak. Co ciekawe wykorzystane w przepisie ugotowane ziemniaki(dobrze czytacie!?) nie są w ogóle wyczuwalne. Ziemniaki tak naprawdę stanowią alternatywę dla mąki ziemniaczanej. Dodają charakteru rogalikom.
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 378
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 4908
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 63
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3211
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 378
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 4908
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 63
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2648
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3211
Składniki
3 średnie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki tłuczemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy. Do maki dodajemy ziemniaki, cukier, aromat, jajko oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce dżemu lub konfitury(może być również marmolada). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Zapraszam na mojego bloga!