Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na rogaliki ziemniaczane łączy w sobie łatwość wykonania i niezwykły smak. Co ciekawe wykorzystane w przepisie ugotowane ziemniaki(dobrze czytacie!?) nie są w ogóle wyczuwalne. Ziemniaki tak naprawdę stanowią alternatywę dla mąki ziemniaczanej. Dodają charakteru rogalikom.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 494
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16739
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 425
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 494
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16739
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 425
Składniki
3 średnie ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki tłuczemy, a następnie przeciskamy przez praskę. Mąkę przesiewamy. Do maki dodajemy ziemniaki, cukier, aromat, jajko oraz miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy koło. Koło dzielimy na trójkąty. Na skraju krótszego boku układamy po jednej łyżce dżemu lub konfitury(może być również marmolada). Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Zapraszam na mojego bloga!