Babski festyn bez tych delicji nie ma sensu...:)
Rogaliki Moniki
Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- margaryna, 1 kostka
- drożdże, pół kostki
- mleko
- cukier
- smalec, 1 kostka
- cukier waniliowy
- sól, szczypta
- marmolada, 1 opakowanie
- jajko, 3 sztuki
Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- margaryna, 1 kostka
- drożdże, pół kostki
- mleko
- cukier
- smalec, 1 kostka
- cukier waniliowy
- sól, szczypta
- marmolada, 1 opakowanie
- jajko, 3 sztuki

Etapy przygotowania
Zrobic zaczyn z drożdży, mleka, cukru, mąki. Na stolnicę wysypac 1 kg mąki, dodac kostkę margaryny, kostkę smalcu, zaczyn, jajka. Wyrobic ciasto. Przekroic je na 6 części. Każdą z nich rozwałkowac w kształcie koła, przekroic na 8 trójkątów. Na szerszej części układac po łyżeczce marmolady i zawijac w rogaliki.
Piec w temperaturze 170 st. C ok. 30 minut. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem lub polac lukrem
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68



Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- margaryna, 1 kostka
- drożdże, pół kostki
- mleko
- cukier
- smalec, 1 kostka
- cukier waniliowy
- sól, szczypta
- marmolada, 1 opakowanie
- jajko, 3 sztuki
Zrobic zaczyn z drożdży, mleka, cukru, mąki. Na stolnicę wysypac 1 kg mąki, dodac kostkę margaryny, kostkę smalcu, zaczyn, jajka. Wyrobic ciasto. Przekroic je na 6 części. Każdą z nich rozwałkowac w kształcie koła, przekroic na 8 trójkątów. Na szerszej części układac po łyżeczce marmolady i zawijac w rogaliki.
Piec w temperaturze 170 st. C ok. 30 minut. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem lub polac lukrem
Dziekuję za wyjasnienie .
Zazwyczaj daję pół paczuszki drożdży, rozcieram je z 2 łyżeczkami cukru i dolewam 3/4 szklanki mleka. Wyjdzie na pewno:)
Mam pytanie ile trzeba mleka i ile cukru i jaka ilosc drozdzy bo są przewaznie po 10 dkg więc z tego co zrozumiałam to 5 dkg tych drozdzy ?proszę o odpowiedz bo chciałabym wypróbowac ten przepis ...pozdrawiam
Piekne rogaliki i przepis dosc latwy , mam nadzieje ze mi wyjda tak samo piekne :)