Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulchne drożdżowe rogaliki dobre zarówno do kawki, ale także jako słodka przekąska :)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1493
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 612
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1493
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 612
Składniki
Drożdże wymieszać z brązowym cukrem. Następnie wlać wodę i tyle maki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W tym czasie owoce obrane i pokrojone w kostkę usmażyć z dodatkiem miodu. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i pokroić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść nadzienie.
Zwinąć rogaliki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!