Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2842
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2842
Składniki
Zasypać drozdze cukrem zostawic do rozpuszczenia. Do rozpuszczonych drożdzy dodajemy żóltka, cukier waniliowy i sól. Mieszamy, następnie dodajemy ciepłe mleko, olej i na końcu mąke. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrosniecia na ok 30 min az podwoi swoją objętosc.
Nagrzewamy piekarnik do ok 150 st. Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 częsci, Jedną częsc wałkujemy i wycinamy trójkąty ( najlepiej sa cienke a długie). Na szerszą częsc nakładamy marmolade z róży i zwijamy układając na blaszce wysmarowaną olejem ( ja dodatkowo posypuje bułką tartą). Smarujemy rogaliki białkiem. Taką blache wkładamy do nagrzanego piekarnika i przekręcamy na 180 st. Rogaliki pieczemy ok 20-30 min, az będą rumiane. Kolejne blaszki z rogalikami zostawiamy do wyrośniecia przed włozeniem do piekarnika, czyli w czasie kiedy piecze sie pierwsza blaszka druga czeka a rogaliki rosną.
Smacznego :)