Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycylijskie sfincione to miękka focaccia z sosem pomidorowym, cebulą, anchois, serem caciocavallo i tartą bułką. Doskonała na ciepło i na zimno, nie można się jej oprzeć. Polecam
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4679
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4679
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Składniki
W misie miksera wymieszać mąkę i drożdże, wlać wodę i oliwę, wyrabiać hakiem, na najniższych obrotach, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Smażyć na średnim ogniu, razem z anchois i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przez około 10-12 minut. Następnie dodać pomidory i pół szklanki wody, dusić na małym ogniu przez 30 minut . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej oliwą formy o wymiarach 25x30 cm, rozprowadzić opuszkami palców po całej powierzchni. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ser caciocavallo pokroić w drobną kostkę. Na ciasto wyłożyć fileciki anchois, kostki caciocavallo i tarty ser pecorino, posypać obficie oregano. Sos pomidorowo-cebulowy dokładnie rozprowadzić po całym cieście, posypać bułką tartą, skropić oliwą. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed krojeniem lekko ostudzić.