Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycylijskie sfincione to miękka focaccia z sosem pomidorowym, cebulą, anchois, serem caciocavallo i tartą bułką. Doskonała na ciepło i na zimno, nie można się jej oprzeć. Polecam
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Składniki
W misie miksera wymieszać mąkę i drożdże, wlać wodę i oliwę, wyrabiać hakiem, na najniższych obrotach, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Smażyć na średnim ogniu, razem z anchois i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przez około 10-12 minut. Następnie dodać pomidory i pół szklanki wody, dusić na małym ogniu przez 30 minut . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej oliwą formy o wymiarach 25x30 cm, rozprowadzić opuszkami palców po całej powierzchni. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ser caciocavallo pokroić w drobną kostkę. Na ciasto wyłożyć fileciki anchois, kostki caciocavallo i tarty ser pecorino, posypać obficie oregano. Sos pomidorowo-cebulowy dokładnie rozprowadzić po całym cieście, posypać bułką tartą, skropić oliwą. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed krojeniem lekko ostudzić.