Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycylijskie sfincione to miękka focaccia z sosem pomidorowym, cebulą, anchois, serem caciocavallo i tartą bułką. Doskonała na ciepło i na zimno, nie można się jej oprzeć. Polecam
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15592
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4680
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 358
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2863
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15592
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4680
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 358
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2863
Składniki
W misie miksera wymieszać mąkę i drożdże, wlać wodę i oliwę, wyrabiać hakiem, na najniższych obrotach, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Smażyć na średnim ogniu, razem z anchois i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przez około 10-12 minut. Następnie dodać pomidory i pół szklanki wody, dusić na małym ogniu przez 30 minut . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej oliwą formy o wymiarach 25x30 cm, rozprowadzić opuszkami palców po całej powierzchni. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ser caciocavallo pokroić w drobną kostkę. Na ciasto wyłożyć fileciki anchois, kostki caciocavallo i tarty ser pecorino, posypać obficie oregano. Sos pomidorowo-cebulowy dokładnie rozprowadzić po całym cieście, posypać bułką tartą, skropić oliwą. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed krojeniem lekko ostudzić.