Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycylijskie sfincione to miękka focaccia z sosem pomidorowym, cebulą, anchois, serem caciocavallo i tartą bułką. Doskonała na ciepło i na zimno, nie można się jej oprzeć. Polecam
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10110
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2739
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1860
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3957
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10110
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2739
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1860
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3957
Składniki
W misie miksera wymieszać mąkę i drożdże, wlać wodę i oliwę, wyrabiać hakiem, na najniższych obrotach, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić do podwojenia objętości.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Smażyć na średnim ogniu, razem z anchois i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przez około 10-12 minut. Następnie dodać pomidory i pół szklanki wody, dusić na małym ogniu przez 30 minut . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do natłuszczonej oliwą formy o wymiarach 25x30 cm, rozprowadzić opuszkami palców po całej powierzchni. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.
Ser caciocavallo pokroić w drobną kostkę. Na ciasto wyłożyć fileciki anchois, kostki caciocavallo i tarty ser pecorino, posypać obficie oregano. Sos pomidorowo-cebulowy dokładnie rozprowadzić po całym cieście, posypać bułką tartą, skropić oliwą. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przed krojeniem lekko ostudzić.