Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 48
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 106
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 48
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł
Wartość odżywcza sztuki 560 kcal Białko 14 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 43 g
Drożdże rozprowadzamy w 125 ml ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 25 g masła lub margaryny, jajo, 75 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy mleko z drożdżami i wyrabiamy ciasto, aż się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Z ciasta przygotowujemy rulon, który kroimy na 6 plastrów. Z każdego formujemy w rękach koło o średnicy 10 cm. Na środek kładziemy czubatą łyżeczkę powideł i zlepiamy. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i pieczemy 25–30 minut w 200oC. Ostudzone, posypujemy obficie cukrem pudrem.Źródło: Rewia