Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67499
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1852
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67499
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1852
Składniki
Do drożdży wlać mleko ( ciepłe, niegorące ) dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misy, dodać sól i 2 łyżki cukru.
Margarynę lub masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Do przesianej mąki i innych składników dodajemy zaczyn jajko i żółtka, zaczynamy zagniatanie. Gdy ciasto już przybierz formę sklejoną dodajemy margarynę. Ciasto powinno być lepkie. Gdy ciasto jest zbyt lepkie to znaczy przykleja się do rąk dodać mąkę nie koniecznie przesianą.( pozostawić na ok godzinę do wyrośnięcia)
Gdy ciasto wyrośnie zaczynamy formowanie czyli odrywamy kawałek ciasta formujemy kulkę i ją spłaszczamy następnie dodajemy dżem lub powidła ( owoce też mogą być )
Piec w 170 C przez 20 min Smacznego ~ Smakoszkka :)