Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję słonecznik – bułgarski chlebek w wersji z cynamonem. Oryginalnie przygotowuje się go z samym masłem ale tak posmakował mi i mojej rodzince, że tym razem przygotowałam go z cynamonem. Wyszedł pyszny i aromatyczny. W sam raz do jesiennej herbatki.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 103
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1354
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 103
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1354
Składniki
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier oraz sól i ponownie wymieszać. Jajka wymieszać z mlekiem, octem i olejem. Składniki mokre dodać do suchych i zagnieść elastyczne ciasto, które przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części, a każdą z części na kolejne cztery części. W sumie musimy otrzymać 8 części.
Każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości naleśnika i posmarować roztopionym masłem oraz posypać cynamonem wymieszanym z cukrem trzcinowym. Ułożyć cztery placki jeden na drugim i zwinąć w rulon. Tak samo zrobić z pozostałymi czterema placki. Otrzymujemy 2 rulony które należy lekko naciągnąć i pokroić na trójkąty.
Formę do pieczenia o średnicy 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać trójkąty ostrą częścią do środka. Na środku ułożyć końcówki ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 190 stopni. Posypać cukrem pudrem.