Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne bułki pszenne smakują doskonale zarówno w dniu pieczenia, jak i na następny dzień. Podawaj je z ulubioną wędliną, konfiturą domową albo samym masłem.
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3494
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 338
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1696
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3494
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 338
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1696
Składniki
Zrób rozczyn. Rozetrzyj świeże drożdże z cukrem i połową porcją ciepłej wody. Dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 10-15 minut aż pojawią się pęcherzyki.
Wyrób ciasto. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej i gotowy rozczyn. Wlej resztę ciepłej wody i zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Może to potrwać nawet 10 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej uformuj kulkę albo owalną bułkę. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ostrym nożem zrób na środku 3 nacięcia.
Przykryj bułki ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Bułki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem, by były błyszczące i złociste. Piecz przez 20-25 minut, a następnie wystudź na kratce.