Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, ponieważ spulchnia się je proszkiem do pieczenia. Pomija się długi proces wyrastania, jak przy chlebkach drożdżowych. Bazlama jest puszysta i miękka, można ją jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kotletów, sałatek, serów i zimnych sosów. Jest nieco grubsza od podpłomyków, w smaku podobna do pity.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13272
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2597
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3747
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4769
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13272
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2597
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3747
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4769
Składniki
Dwie i pół szklanki mąki przesiewamy do miski, Wrzucamy do niej resztę składników, czyli wodę, jogurt, olej i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne!
Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, posypujemy ją odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychała. Rozgrzewamy patelnię z pokrywką na średnim ogniu. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy kule, które po kolei wałkujemy na niezbyt cienkie placki, podsypując obficie mąką.
Kolejno kładziemy je na suchej, gorącej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy z obu stron. Upieczone chlebki smarujemy z jednej strony roztopionym masłem z pietruszką.
Bazlamy gotowe!
Proponujemy kofty z chlebkami bazlama - wyśmienite danie w stylu tureckim: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kofta-kebab-z-bazlama,1955425,walek.html