Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bazlamy to proste chlebki pieczone na patelni. Ciasto wyrabia się szybko, ponieważ spulchnia się je proszkiem do pieczenia. Pomija się długi proces wyrastania, jak przy chlebkach drożdżowych. Bazlama jest puszysta i miękka, można ją jeść jako samodzielne danie lub w towarzystwie kotletów, sałatek, serów i zimnych sosów. Jest nieco grubsza od podpłomyków, w smaku podobna do pity.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39926
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 192
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 380
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9290
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39926
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 415
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 192
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 380
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9290
Składniki
Dwie i pół szklanki mąki przesiewamy do miski, Wrzucamy do niej resztę składników, czyli wodę, jogurt, olej i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne!
Wyrabiamy je tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, posypujemy ją odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychała. Rozgrzewamy patelnię z pokrywką na średnim ogniu. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy kule, które po kolei wałkujemy na niezbyt cienkie placki, podsypując obficie mąką.
Kolejno kładziemy je na suchej, gorącej patelni, przykrywamy pokrywką i pieczemy z obu stron. Upieczone chlebki smarujemy z jednej strony roztopionym masłem z pietruszką.
Bazlamy gotowe!
Proponujemy kofty z chlebkami bazlama - wyśmienite danie w stylu tureckim: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kofta-kebab-z-bazlama,1955425,walek.html