Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przez kilka ostatnich dni miałam straszną ochotę na domowe pieczywo. Ale nie chodziło mi o chleb, tylko o jakieś małe bułeczki. Zupełnym przypadkiem, w jednym z czasopism, trafiłam na zdjęcie ślimaczków z pesto.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 564
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3404
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 564
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3404
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 905
Składniki
Drożdże rozcieramy z cukrem do ich rozpuszczenia. Zalewamy je połową szklanki letniej wody i odstawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, olej, resztę wody i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do podsypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
W czasie kiedy nasze ciasto rośnie przygotowujemy pesto. Pestki słonecznika możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu. Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika umieszczamy w blenderze lub moździerzu. Dokładnie rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
Blat oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Połowę smarujemy pesto. Przykrywamy je drugą częścią i dociskamy. Kroimy na paski. Każdy pasek skręcamy kilka razy wokół własnej osi, a następnie zwijamy go i tworzymy bułeczkę.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując pomiędzy nimi odstęp, ponieważ one jeszcze urosną. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż bułeczki się zarumienią. Smacznego ;)