Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio króluje u mnie w domu dynia. Uwielbiam zwłaszcza pieczoną i często przygotowuję z niej różne dania i desery. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ciasto drożdżowe w słonecznym kolorze. Taka drożdżówka jest idealna na śniadanie z masełkiem, dżemem czy twarożkiem, ale nie tylko. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale następnego dnia będzie również bardzo dobra.
Rolada snickers to deser, który sprawdzi się zarówno na elegancką, rodzinną u...
Odsłon: 72
Rolada snickers to deser, który sprawdzi się zarówno na elegancką, rodzinną u...
Odsłon: 72
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito. Ciepłe (nie gorące) mleko dokładnie mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Do reszty mąki dodajemy szczyptę soli, masło, jajko, żółtko, cukier , aromat oraz przygotowany rozczyn i wyrabiamy ciasto ( można użyć miksera lub robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto dzielimy na dwie części, jedna mniejsza (ok 1/3 ciasta) druga większa (ok. 2/3). Do mniejszej dodajemy dyniowe pure i przyprawę do piernika (jeżeli część dyniowa jest bardziej klejąca, dodajemy mąki). Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasta umieszczamy w dwóch oddzielnych miskach, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Obie części wyrośniętego ciasta rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na mniej więcej jednakowej wielkości prostokąty (im szersze prostokąty, tym spiralka będzie ładniejsza). Dyniowe ciasto kładziemy na białym (lub na odwrót) i razem zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto wkładamy do keksówki ( moja 30cm x 11cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej odrobina masła. Ciasto smarujemy delikatnie białkiem i odstawiamy jeszcze na około 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 180°C . Ciasto pieczemy ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto powinno być ładnie zarumienione. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Ciasto wyciągamy i pozostawmy do ostygnięcia. Smacznego! Rada: Ilość mąki w przepisie na ciasto z dynią jest orientacyjna i zależy od gęstości naszego dyniowego pure. Jeśli pure nie będzie zbyt rzadkie to musimy ilość mąki odpowiednio zwiększyć aby ciasto było jednolite. Ilość cukru też jest orientacyjna i zależy od tego jak słodkie drożdżówki lubimy i jak słodkie mamy pure dyniowe. Do ciasta możemy również użyć mąki pszennej.
Zakręcone ciasto drożdżowe (chlebek) orkiszowo-dyniowe z nutą pomarańczy