Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas do wypieku domowego chleba.
Pierwszego dnia nastawiamy zakwas następująco: do słoika wlewamy pół szklanki wody o temperaturze około 35-40 stopni Celsjusza (nie wyższej). Do tego dodajemy pół szklanki mąki żytniej i mieszamy (zakwas ma osiągnąć postać gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką lub gazą może być pokrywka od słoika (tylko nie zamykamy szczelnie słoika aby gazy tworzące się w czasie fermentacji miały jak odchodzić).
Przez kolejne 4 dni do słoika z zakwasem dodajemy łyżkę wody i łyżkę mąki żytniej lub razowej. Zakwas gotowy jest po 5 dniach od nastawienia. Zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodni (jeżeli przez pewien czas nie planujemy pieczenia chleba).
Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) n...
Odsłon: 17411
Tym razem napiszę, jak robię pszenny chleb. Chleb, który podobnie jak żytni,...
Odsłon: 10351
Chleb pszenny jest lżejszy ale ciągle kwaskowy od zakwasu żytniego.
Odsłon: 2991
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4429
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 93
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 160
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 138
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 185
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 172
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4429
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 93
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 160
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 138
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 185
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 172
Składniki
Pierwszego dnia nastawiamy zakwas następująco: do słoika wlewamy pół szklanki wody o temperaturze około 35-40 stopni Celsjusza (nie wyższej). Do tego dodajemy pół szklanki mąki żytniej i mieszamy (zakwas ma osiągnąć postać gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką lub gazą może być pokrywka od słoika (tylko nie zamykamy szczelnie słoika aby gazy tworzące się w czasie fermentacji miały jak odchodzić).
Przez kolejne 4 dni do słoika z zakwasem dodajemy łyżkę wody i łyżkę mąki żytniej lub razowej. Zakwas gotowy jest po 5 dniach od nastawienia. Zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodni (jeżeli przez pewien czas nie planujemy pieczenia chleba).
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 70
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 108