Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas do wypieku domowego chleba.
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 295
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4105
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 377
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29379
To sałatka z produktów, które zazwyczaj mamy w swojej spiżarni. Jest prosta i...
Odsłon: 295
Proste do przygotowania, efektowne ciasto. Warto przygotować je dzień wcześni...
Odsłon: 4105
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 377
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29379
Składniki
Pierwszego dnia nastawiamy zakwas następująco: do słoika wlewamy pół szklanki wody o temperaturze około 35-40 stopni Celsjusza (nie wyższej). Do tego dodajemy pół szklanki mąki żytniej i mieszamy (zakwas ma osiągnąć postać gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką lub gazą może być pokrywka od słoika (tylko nie zamykamy szczelnie słoika aby gazy tworzące się w czasie fermentacji miały jak odchodzić).
Przez kolejne 4 dni do słoika z zakwasem dodajemy łyżkę wody i łyżkę mąki żytniej lub razowej. Zakwas gotowy jest po 5 dniach od nastawienia. Zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodni (jeżeli przez pewien czas nie planujemy pieczenia chleba).