Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182169
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182169
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Składniki
Pierwszego dnia nastawiamy zakwas następująco: do słoika wlewamy pół szklanki wody o temperaturze około 35-40 stopni Celsjusza (nie wyższej). Do tego dodajemy pół szklanki mąki żytniej i mieszamy (zakwas ma osiągnąć postać gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką lub gazą może być pokrywka od słoika (tylko nie zamykamy szczelnie słoika aby gazy tworzące się w czasie fermentacji miały jak odchodzić).
Przez kolejne 4 dni do słoika z zakwasem dodajemy łyżkę wody i łyżkę mąki żytniej lub razowej. Zakwas gotowy jest po 5 dniach od nastawienia. Zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodni (jeżeli przez pewien czas nie planujemy pieczenia chleba).