Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj mój sprawdzony przepis na domowy zakwas na chleb. Dzięki niemu upieczesz pyszny chleb żytni lub pszenny na zakwasie bez użycia drożdży. Podpowiem jak krok po kroku uzyskać zakwas oraz jak o niego dbać. Zrobienie zakwasu na chleb jest czasochłonne, ale bardzo proste i uda się każdemu. Ważne jest zachowanie kilku wskazówek, które podaję w przepisie. Zapraszam do zrobienia krok po kroku domowego zakwasu na chleb. Czym jest zakwas na chleb i dlaczego jest lepszy od drożdży? Zakwas odpowiada na proces rośnięcia ciasta na chleb i jest naturalnym konserwantem. Jest zdrowszy od drożdży i przyjazny dla naszej flory bakteryjnej. Odznacza się zdecydowanie niższym współczynnikiem indeksu glikemicznego, co jest bardzo ważne dla osób będących na diecie lub mających problemy z cukrzycą. Pieczywo na bazie zakwasu długo zachowuje swoją świeżość i jest smaczniejsze od wypieków na drożdżach. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Na bazie chleba upieczonego na zakwasie możesz zrobić też kwas chlebowy :-). Latem jak znalazł.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5063
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1979
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6890
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5063
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1979
Składniki
Jak zrobić zakwas na chleb? Zanim przystąpisz do zrobienia zakwasu, najpierw dokładnie umyj i wyparz słoik, w którym będziesz go przechowywać. Tak samo wyparz łyżkę. Jest bardzo ważna czynność, aby nie zarazić świeżego zakwasu obcymi drożdżami. Gdy zakwas dojrzeje, będzie już odporny na drożdże z powietrza. Do czystego i wyparzonego słoja wsypuję 3 łyżki mąki żytniej na zakwasie i wlewam 4 łyżki przegotowanej i ostudzonej wody. Całość mieszam. Słoik przykrywam czysta ściereczką, gazą lub ręcznikiem papierowym i mocuję gumką recepturką. Odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze pokojowej np szafce kuchennej. Czynność powtarzam każdego dnia przez kolejne 5 - 7 dni. Po tym czasie zakwas staje się coraz większy i nabiera mocy. Wewnątrz zakwasu pojawia się coraz więcej pęcherzyków powietrza. Taki zakwas jest już teoretycznie gotowy do wykorzystania w procesie pieczenia chleba. Jednak z własnego doświadczenia wiem, że pełną moc nabiera po 2 - 3 tygodniach. Na świeżym, tygodniowym zakwasie chleb słabiej rośnie i często pęka podczas pieczenia. Jak przechowywać, aktywować i dokarmiać zakwas? Zakwas na chleb możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli codziennie pieczesz chleb. Wówczas odbierasz część zakwasu na chleb i dokarmiasz mąką i wodą. Wystarczy dać 4 łyżki wody i 4 łyżki mąki żytniej. Całość wymieszać i przykryć. Najczęściej jednak chleb pieczemy co kilka dni lub raz w tygodniu. W takim przypadku chleb przechowujemy w lodówce. Przed włożeniem do lodówki dokarmiamy 4 łyżkami mąki żytniej oraz 4 łyżkami wody i mieszamy łyżką. Dzień przed planowanym pieczeniem chleba, wyjmuję zakwas z lodówki. Następnie dokarmiam (4 łyżki mąki i 4 łyżki wody) i przechowuje w temperaturze pokojowej na szafce kuchennej. Po odebraniu części zakwasu, znowu dokarmiam (4 łyżki mąki i 4 łyżki wody), przykrywam i odstawiam do lodówki. Do wypieku 1 chleba w standardowej keksówce o wymiarach 11 x 26 cm potrzebujemy 150 g zakwasu. Konsystencja zakwasu na chleb powinna być trochę gęstsza niż ciasto na racuchy. Zakwas najlepiej dokarmiać razową mąką żytnią typ 2000. W razie jej braku śmiało możesz dokarmiać mąką chlebową typ 720.