Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W końcu się zdecydowałam. Gdybym wiedziała, jak pyszny jest chleb na zakwasie, nie zwlekałabym tak długo :)
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8585
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17396
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 535
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 81
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 206
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8585
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17396
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 535
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 81
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 206
Składniki
Mąka i woda powinny być w takiej samej ilości, ja dodawałam po 1/3 szklanki, ale możecie dodawać po pół szklanki. Pierwszego dnia, do wyparzonego słoika wsypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką, zabezpieczyć gumką recepturką i odstawić na 24 godziny. Dzień drugi. Do słoika dosypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, zakryć gazą lub ściereczką i zabezpieczyć gumką. Ponownie odstawić. To samo powtarzamy dnia trzeciego i czwartego. Na piąty dzień, zakwas będzie już gotowy. Ja dokarmiłam go, jeszcze piątego dnia. Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas, do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem, więc rano mogłam już robić chleb.
Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki. Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu. Później znów można go dokarmiać. Po pięciu, sześciu godzinach, można upiec chleb.