Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W końcu się zdecydowałam. Gdybym wiedziała, jak pyszny jest chleb na zakwasie, nie zwlekałabym tak długo :)
Mąka i woda powinny być w takiej samej ilości, ja dodawałam po 1/3 szklanki,
ale możecie dodawać po pół szklanki.
Pierwszego dnia, do wyparzonego słoika wsypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką,
zabezpieczyć gumką recepturką i odstawić
na 24 godziny.
Dzień drugi. Do słoika dosypać 1/3 szklanki mąki
i wlać 1/3 szklanki letniej wody.
Wymieszać, zakryć gazą lub ściereczką i zabezpieczyć gumką. Ponownie odstawić.
To samo powtarzamy dnia trzeciego i czwartego. Na piąty dzień, zakwas będzie już gotowy.
Ja dokarmiłam go, jeszcze piątego dnia.
Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas,
do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem,
więc rano mogłam już robić chleb.
Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki.
Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki
i zostawić w ciepłym miejscu. Później znów można go dokarmiać.
Po pięciu, sześciu godzinach, można upiec chleb.
Zakwas pszenny najlepszy do pieczenia chleba mieszanego pszenno-żytniego
Odsłon: 8766
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 39
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 2155
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1832
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 39
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 2155
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1832
Składniki
Mąka i woda powinny być w takiej samej ilości, ja dodawałam po 1/3 szklanki, ale możecie dodawać po pół szklanki. Pierwszego dnia, do wyparzonego słoika wsypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką, zabezpieczyć gumką recepturką i odstawić na 24 godziny. Dzień drugi. Do słoika dosypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, zakryć gazą lub ściereczką i zabezpieczyć gumką. Ponownie odstawić. To samo powtarzamy dnia trzeciego i czwartego. Na piąty dzień, zakwas będzie już gotowy. Ja dokarmiłam go, jeszcze piątego dnia. Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas, do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem, więc rano mogłam już robić chleb.
Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki. Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu. Później znów można go dokarmiać. Po pięciu, sześciu godzinach, można upiec chleb.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb tygrysi
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Chleb tygrysi
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 3694
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 105