Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam mój pierwszy zakwas. Zbierałam się kilka lat, żeby go zrobić. W końcu się zdecydowałam. Gdybym wiedziała, jak pyszny jest chleb na zakwasie, nie zwlekałabym tak długo :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4924
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13338
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5822
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7486
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4924
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13338
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5822
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7486
Składniki
Mąka i woda powinny być w takiej samej ilości, ja dodawałam po 1/3 szklanki, ale możecie dodawać po pół szklanki. Pierwszego dnia, do wyparzonego słoika wsypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką, zabezpieczyć gumką recepturką i odstawić na 24 godziny. Dzień drugi. Do słoika dosypać 1/3 szklanki mąki i wlać 1/3 szklanki letniej wody. Wymieszać, zakryć gazą lub ściereczką i zabezpieczyć gumką. Ponownie odstawić. To samo powtarzamy dnia trzeciego i czwartego. Na piąty dzień, zakwas będzie już gotowy. Ja dokarmiłam go, jeszcze piątego dnia. Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia, można wykorzystać zakwas, do wypieku pieczywa. Ja swój zakwas dokarmiałam wieczorem, więc rano mogłam już robić chleb.
Zakwas który zostanie, przełożyć do czystego słoika i wstawić do lodówki. Kiedy będziecie chcieli upiec chleb, należy zakwas wyciągnąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu. Później znów można go dokarmiać. Po pięciu, sześciu godzinach, można upiec chleb.