Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla lubiących galarety, proponuję galaretę drobiową.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
W 2 litrach osolonej wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy kurze nóżki.
Skrzydełka, ćwiartki z kurczaka.
Kacze szyje, gotujemy 1 godzinę, mięsa wyjmujemy z garnka, studzimy. Po ostudzeniu obieramy z mięsa.
Wywar przecedzamy na sicie z kawałkiem gazy i wlewamy do wymytego garnczka. Wywar doprawiamy pieprzem i solą do smaku i gotujemy około 30 minut. Nalewamy 4 łyżki stołowe wywaru do spodeczka i ostudzony wstawiamy do lodówki dla sprawdzenia czy stężeje z niego galareta, jeżeli będzie mało ścięta więc musimy wywar doprowadzić do wrzenia i zredukować więcej wody.
Obrane mięska z szyjek, nóżek, ćwiartek i skrzydełek troszkę rozdrabniamy. W między czasie przygotowujemy salaterki do których dodajemy rozdrobnione mięska.
Zalewamy wywarem, studzimy. Ostudzone wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta.
Smacznego!!!