Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe śledzie nie tylko na wigilijny stół, ale również w powszednie dni.
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3764
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3764
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 171
Składniki
Na początku śledzie należy namoczyć w zalewie octowej, w której 1 litr wody zagotowujemy z 1/4 szklanki octu wraz z 5 liśćmi laurowymi i 8 ziarnami ziela angielskiego, łyżeczką soli i cukru.
Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą, namaczamy je przez około 6 godzin.
W międzyczasie obraną marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy w piórka. Następnie na nagrzanej patelni z oliwą szklimy cebulę, ale musimy uważać by cebula się nie zarumieniła.
Następnie dodajemy marchewkę i warzywa dusimy od czasu do czasu mieszając, do momentu gdy zmiękną, po czym posypujemy je solą i pieprzem i wrzucamy 5 liści laurowych i 7 ziaren ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy.
Warzywa zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie odsączamy od zalewy i przekładamy wystudzonymi warzywami. Śledzie najlepsze do spożycia będą na drugi dzień.