Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 544
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 841
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 544
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 841
Składniki
Peklowanie 4 doby w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki oprócz peklosoli zagotowujemy w 0,3 litra wody, studzimy, przecedzamy przez sitko. Dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Wymyte w zimnej wodzie kawałki mięsa odciskamy z wody, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kawałki mięsa układamy w pojemniku i zalewamy zimną solanką, mięsa muszą być całe zanurzone w solance. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Po procesie peklowania kawałki mięsa płuczemy z solanki pod bieżącą, zimną wodą, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Robimy pętelki do zawieszania.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia. Robimy nadmuch wentylatorem z każdej strony po 1 godzinie. Pozostawiamy do dalszego osuszenia w temperaturze pokojowej przez noc.
Dobrze osuszone kawałki mięsa wędzimy na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza.
Proces wędzenia odbywa się w zaczarowanym garnku :) Opis tego wędzenia w garnku jest opisany przeze mnie w artykule moim.
Kawałki schabu po procesie wędzenia.
Uwędzone wędzonki wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki. Smacznego!!!