Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam amura w nietypowej galarecie. Do wywaru oprócz żelatyny dodałam chrzan i majonez. Galareta była pyszna.
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 39
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 39
Składniki
Odciąć głowę ryby. Usunąć z głowy oczy i skrzela. Rybę wypatroszyć i oskrobać z łusek. Opłukać rybę pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić z amura 8 dwu centymetrowych dzwonków. Z reszty amura zrobić filety, Odcięte dzwonka amura opanierować i usmażyć.
Marchewki, pietruszkę i seler obrać i opłukać. Głowę i resztki z amura opłukać i włożyć do garnka. Dodać jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i zalać wodą. ugotować wywar rybny i przecedzić.
Do przecedzonego wywaru wrzucić filety z amura i chwilę gotować na małym ogniu. Rybę wyjąć z wywaru łyżką cedzakową.
Do litra wrzącego wywaru dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Dodać chrzan, majonez, pieprz, sól i ostudzić. Z marchewki odkroić kilka plasterków, resztę pokroić w kostkę. Z pietruszki odkroić kilka plasterków. Ze środka plasterków marchewki i pietruszki wyciąć serduszka. Groszek konserwowy wyłożyć na sitko, opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Na dno podłużnego pojemnika wyłożyć plasterki marchewki z serduszkami z pietruszki. Na to wyłożyć rybę pokrojoną marchewkę i groszek. powtarzać warstwy aż skończy się ryba. Całość zalać galaretką i włożyć do lodówki żeby zastygła.
Zastygłą galaretę pokroić na grube plastry i podawać. Smacznego!