Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arancini to przekąska pochodząca z południa Włoch, a dokładnie gorącej Sycylii. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi - po usmażeniu są podobne do pomarańczy, czyli - po włosku - aranci. Ryżowe kulki obtoczone panierką z jajka, mąki i bułki tartej smaży się na mocno rozgrzanym oleju. W środku arancini kryją się różnorodne farsze, np. sos ragù, pieczony bakłażan albo sos pomidorowy z mozzarellą. Zrób włoską przekąskę w wersji serowej, którą z powodzeniem możesz zabrać do szkoły czy pracy w charakterze drugiego śniadania. Można je jeść na zimno i ciepło.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1362
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1362
Składniki
Najpierw ugotuj ryż według wskazówek producenta (w osolonej wodzie). Odcedź dokładnie i do jeszcze gorącego dodaj parmezan, masło oraz pieprz. Wymieszaj i zostaw do ostygnięcia.
Rozbełtaj jajka w misce. Odetnij kawałek folii spożywczej i wyłóż na niego łyżkę ryżu. Wyrównaj na płaski placek. Na środku ułóż sporo mozzarelli. Zasyp odrobiną ryżu i utwórz kulkę, chwytając folię w dłonie. Mozzarella powinna być schowana w środku kulki.
Przygotowane kulki rozwiń ostrożnie z folii, obtocz w jajku i następnie w bułce tartej. Włóż na rozgrzany olej i smaż aż do zezłocenia. Arancini z mozzarellą możesz podawać w towarzystwie sosu pomidorowego.