Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Awanturka z makrelą to pyszna pasta o wyrazistym aromacie i kremowej konsystencji. Smakuje swojsko, a do jej przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Do tego przepisu na przekąskę z pewnością będziesz wracać z prawdziwą przyjemnością. Niektórym może przypominać smak śniadań u babci, a dla innych będzie dobrym pomysłem na domowy dodatek do pieczywa, zamiast klasycznych wędlin. Przy okazji awanturka z makrelą ma ogromny potencjał do kulinarnego eksperymentowania, w zależności od okazji czy indywidualnych preferencji.
Pasta z wędzoną makrelą to przede wszystkim wyjątkowe połączenie cennych wartości odżywczych, intensywnego smaku oraz prostoty. Makrela jest bogata w zdrowe tłuszcze omega-3 oraz białko. Powinna często gościć na naszych stołach, a najlepiej smakuje z dobrze dobranymi dodatkami. Biały ser, który jest również ważnym składnikiem tego przepisu, świetnie równoważy wędzony posmak makreli. Jest ona na tyle słona, że nie musisz dodawać do pasty soli. Wystarczy posiekany szczypior do dekoracji oraz pieprz dla wyrazistego smaku. Ważnym składnikiem jest też cebula. Możesz użyć tutaj tradycyjnej wersji, szalotki albo kilka małych marynowanych cebulek ze słoika, które są delikatniejsze w smaku. Konsystencję pasty uzyskasz dzięki połączeniu aksamitnego majonezu (albo śmietany kwaśnej 12 lub 18%) z ketchupem.
Awanturkę z makreli możesz podać na kromce świeżego chleba, na chrupiących grzankach, z krakersami albo nawet plackami ziemniaczanymi. Świetnie sprawdzi się też jako farsz do naleśników albo dodatek do jajek na twardo. Doskonale pasuje do dań świątecznych, np. podczas wielkanocnego śniadania albo przekąski na zimno podanej w Boże Narodzenie.
Do przygotowania tej pasty potrzebujesz świeżo wędzonej makreli o jędrnym mięsie i intensywnym, ale nie zbyt przytłaczającym zapachu. Unikaj okazów o przesuszonej skórze, popękanych bokach i intensywnym, wręcz przeszkadzającym aromacie. To może oznaczać, że ryba nie jest pierwszej świeżości. Dobrym znakiem jest delikatnie błyszcząca skórka i lekko wilgotne zwarte wnętrze. Najlepiej kupuj makrelę na lokalnych targowiskach, w sklepach rybnych albo na sprawdzonych stoiskach z wędlinami. Możesz spotkać się z wersjami pieprzowymi, paprykowymi i ziołowymi. Każda z nich doskonale sprawdzi się do pasty z wędzoną makrelą. W ten sposób nadasz innego charakteru i możesz cały czas eksperymentować ze smakami.
Aby pasta z makreli wędzonej była przyjemna w smaku, musi mieć kremową konsystencję. Dzięki temu dobrze będzie się trzymać pieczywa i stanie się łatwa w rozsmarowywaniu. Klucz tkwi w odpowiednich proporcjach składników. Właśnie dlatego trzymaj się naszego przepisu. Zasada jest prosta: jeśli używasz tłustego, bardziej wilgotnego sera, możesz dodać mniej majonezu lub śmietany. Przy bardziej suchym serze półtłustym, warto nieco zwiększyć ilość mokrych składników.
Podczas mieszania składników możesz zdecydować, jaką konsystencję chcesz uzyskać. Z pomocą blendera ręcznego uzyskasz bardzo gładką pastę, idealną do rozsmarowywania na kanapkach. Z kolei jeśli zależy Ci na awanturce z wyczuwalnymi kawałkami ryby i sera, wystarczy dokładne wymieszanie składników widelcem lub łyżką.
Choć klasyczna pasta z makreli ma swój niepowtarzalny smak, to świetnie znosi kulinarne eksperymenty. Możesz do niej dodać posiekane ogórki kiszone albo pieczarki marynowane. Z proponowanym przez nas sosem doskonale łączy się posiekana papryka (surowa albo marynowana), czarne oliwki lub suszone pomidory. Dobrze sprawdzi się także łyżeczka ostrej musztardy lub chrzanu. A czym udekorować awanturkę z makrelą? Weź pod uwagę ugotowane na twardo jajka pokrojone w ósemki, startą na tarce marchewkę albo posiekany koperek. Jeśli lubisz eksperymentować, sprawdź też nasz przepis na pikantną pastę kanapkową z jajkami.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 803
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5684
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9515
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 248
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 803
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5684
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9515
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 248
Składniki
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i też przełóż do miski. Dodaj pokruszony, biały ser, majonez, ketchup i porządnie dopraw czarnym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt zbita, dodaj więcej majonezu lub śmietany.
Awanturką smaruj pieczywo, podaj z plackami ziemniaczanymi lub użyj jako farsz do naleśników. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.
Obierz rybę ze skóry, usuń kręgosłup i mniejsze ości - możesz użyć do tego celu pęsety. Rozdrobnij palcami makrelę i przełóż do miski.