Do góry

Przekąski Przepis na:

Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1975

Dodano:

Odsłon: 715

Pyszne awokado zapiekane z jajkiem i szynką, posypane szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem to doskonała propozycja zarówno na kolację jak i śniadanie.

Składniki

  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki, np. parmeńskiej
  • szczypiorek
  • garść słonecznika
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Awokado przekrój na pół, delikatnie wyjmij pestkę i pogłęb otwór po pestce, tak aby zmieściło się żółtko. Pokrój plastry szynki i wyłóż nimi wgłębienie w awokado. Do każdego wgłębienia wbij żółtko ( i część białka, ale całe na pewno się nie zmieści). Tak przygotowane awokado ułóż na papierze w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C . Zapiekaj około 12-13 minut, najlepiej jak żółtko się zetnie ale w środku pozostanie płynne.
    W tym czasie podpraż bez tłuszczu słonecznik na patelni, pokrój szczypiorek. Po wyjęciu z piekarnika posól i popierz do smaku, obsyp prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem. Podawaj od razu. Pyszne i sycące. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 grudnia 2017 ciekawy przepis, uwielbiam awokado, ale nigdy nie jadlam pieczonego, warto wypróbowac...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń