Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 770
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22816
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15234
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4923
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45845
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 770
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22816
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15234
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4923
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45845
Składniki
Udało mi się dostać słodkie granaty- ich skórka powinna być prawie wyschnięta, a z ładnym bakłażanem można stworzyć przystawkę.
Na otwartym gazie położyłam kratkę metalową i na niej bakłażana, przypiekał się na otwartym ogniu do zwęglenia całej skórki- oczywiście przekładałam go i obracałam.
Obrałam spalona skórkę- świetnie odchodzi. Miąższ wewnątrz powinien być upieczony. W baba ganusz ważny jest właśnie ten posmak opalania.
Masą bakłażanową można rozgnieść widelcem, bądź 2- 3 ruchami malaksera- masa nie powinna być gładka. Dodałam chili, sól, kumin, przeciśnięty czosnek, olej, ziarna granatu oraz melasę z granatów. Melasa z granatów jest słodko kwaśna, wiec nie potrzeba już cytryny. Jeśli nie macie melasy to można ugnieść nasiona granatu i powstały sok dodać do masy. Doda łam jeszcze jogurtu, żeby przystawka miała ładniejszy kolor.
Baba ganusz w wersji syryjskiej jest bez dodatku tahiny- z tahiną to po egipsku i palestyńsku. Ta wersja jest bardzo lekka i ożywcza w smaku. Baba ganusz najlepiej smakuje nabierany chlebkiem pita, jako dodatek do obiadu.. Smacznego :)