Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3721
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 161
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 875
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3721
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 161
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 875
Składniki
Udało mi się dostać słodkie granaty- ich skórka powinna być prawie wyschnięta, a z ładnym bakłażanem można stworzyć przystawkę.
Na otwartym gazie położyłam kratkę metalową i na niej bakłażana, przypiekał się na otwartym ogniu do zwęglenia całej skórki- oczywiście przekładałam go i obracałam.
Obrałam spalona skórkę- świetnie odchodzi. Miąższ wewnątrz powinien być upieczony. W baba ganusz ważny jest właśnie ten posmak opalania.
Masą bakłażanową można rozgnieść widelcem, bądź 2- 3 ruchami malaksera- masa nie powinna być gładka. Dodałam chili, sól, kumin, przeciśnięty czosnek, olej, ziarna granatu oraz melasę z granatów. Melasa z granatów jest słodko kwaśna, wiec nie potrzeba już cytryny. Jeśli nie macie melasy to można ugnieść nasiona granatu i powstały sok dodać do masy. Doda łam jeszcze jogurtu, żeby przystawka miała ładniejszy kolor.
Baba ganusz w wersji syryjskiej jest bez dodatku tahiny- z tahiną to po egipsku i palestyńsku. Ta wersja jest bardzo lekka i ożywcza w smaku. Baba ganusz najlepiej smakuje nabierany chlebkiem pita, jako dodatek do obiadu.. Smacznego :)