Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z granatem
Udało mi się dostać słodkie granaty- ich skórka powinna być prawie wyschnięta, a z ładnym bakłażanem można stworzyć przystawkę.
Na otwartym gazie położyłam kratkę metalową i na niej bakłażana, przypiekał się na otwartym ogniu do zwęglenia całej skórki- oczywiście przekładałam go i obracałam.
Obrałam spalona skórkę- świetnie odchodzi. Miąższ wewnątrz powinien być upieczony.
W baba ganusz ważny jest właśnie ten posmak opalania.
Masą bakłażanową można rozgnieść widelcem, bądź 2- 3 ruchami malaksera- masa nie powinna być gładka.
Dodałam chili, sól, kumin, przeciśnięty czosnek, olej, ziarna granatu oraz melasę z granatów.
Melasa z granatów jest słodko kwaśna, wiec nie potrzeba już cytryny. Jeśli nie macie melasy to można ugnieść nasiona granatu i powstały sok dodać do masy.
Doda łam jeszcze jogurtu, żeby przystawka miała ładniejszy kolor.
Baba ganusz w wersji syryjskiej jest bez dodatku tahiny- z tahiną to po egipsku i palestyńsku. Ta wersja jest bardzo lekka i ożywcza w smaku.
Baba ganusz najlepiej smakuje nabierany chlebkiem pita, jako dodatek do obiadu..
Smacznego :)
Bardzo smaczny sposób na pierś z kurczaka nadziewaną pastą paprykową .
Odsłon: 685
Laksa to zupa popularna w Malezji i Singapurze. W Polsce można kupić pastę, k...
Odsłon: 1085
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 146
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 50
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 49
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 146
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 50
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 49
Składniki
Udało mi się dostać słodkie granaty- ich skórka powinna być prawie wyschnięta, a z ładnym bakłażanem można stworzyć przystawkę.
Na otwartym gazie położyłam kratkę metalową i na niej bakłażana, przypiekał się na otwartym ogniu do zwęglenia całej skórki- oczywiście przekładałam go i obracałam.
Obrałam spalona skórkę- świetnie odchodzi. Miąższ wewnątrz powinien być upieczony. W baba ganusz ważny jest właśnie ten posmak opalania.
Masą bakłażanową można rozgnieść widelcem, bądź 2- 3 ruchami malaksera- masa nie powinna być gładka. Dodałam chili, sól, kumin, przeciśnięty czosnek, olej, ziarna granatu oraz melasę z granatów. Melasa z granatów jest słodko kwaśna, wiec nie potrzeba już cytryny. Jeśli nie macie melasy to można ugnieść nasiona granatu i powstały sok dodać do masy. Doda łam jeszcze jogurtu, żeby przystawka miała ładniejszy kolor.
Baba ganusz w wersji syryjskiej jest bez dodatku tahiny- z tahiną to po egipsku i palestyńsku. Ta wersja jest bardzo lekka i ożywcza w smaku. Baba ganusz najlepiej smakuje nabierany chlebkiem pita, jako dodatek do obiadu.. Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Bób prażony
Przekąski
Chleb do odrywania
Przekąski
Chrupiące chipsy ze skórek bobu
Przekąski
Ciasto francuskie z szynką i serem
Bób prażony
Prażony bób to świetna alternatywa dla popcornu czy chipsów. Nadaje się do ch...
Odsłon: 120
Chleb do odrywania
Pyszny, mięciutki, z chrupiącą skórką aromatyczny chlebek, którym pachnie cał...
Odsłon: 367