Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary babciny powojenny przepis na sytą strawę.
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 31
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6689
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 31
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6689
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z łyżeczką mąki, łyżką ciepłego mleka i szczyptą cukru, następnie odłożyć aby drożdże ruszyły. Po czym wymieszać z utłuczonymi ziemniakami, dwoma łyżkami mąki i wlać tyle letniej wody aby otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, a w międzyczasie obrać ziemniaki, zetrzeć i odcisnąć nadmiar soku. Łączymy je z rozczynem, dodajemy szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin(najlepiej na noc) w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy powstałą ciecz na dnie miski, wsypujemy resztę mąki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy ręką ciasto. Formę smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto ziemniaczane i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu porwać na nierówne kawałki i podawać z kwaśnym mlekiem. SMACZNEGO.