Do góry

Przekąski Przepis na:

Babeczki z cukinią i serem

Przepis dnia 2015-10-27
Babeczki z cukinią i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 961

Dodano:

Odsłon: 13193

Pyszne, delikatne babeczki, pięknie pachną i smakują wyśmienicie, a do tego proste w przygotowaniu. Smacznego.

Składniki

  • 1 średnia cebula, ząbek czosnku
  • 1 cukinia ok. 400g
  • 2 jajka
  • mleko ok. 100 g
  • mąka tortowa ok. 120 g
  • kostka sera topionego śmietankowego 100g
  • sól, pieprz
  • tarty ser ok. 100 g ( u mnie Bursztyn )
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z cukinią i serem

Przygotowanie

  1. Obieramy cebulę, czosnek i cukinię ( można też zostawić ze skórką, ale wycinamy gniazda nasienne ).
    Na patelni podsmażamy na maśle zblendowaną cebulę z czosnkiem, solimy lekko.
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i mleko w temperaturze pokojowej, następnie zblendowaną cukinię i ser tarty.
    Mieszamy wszystkie składniki łyżką, dodając przestudzoną cebulę.
    Można dodać trochę pieprzu i soli.
    3/4 przygotowanej masy wypełniamy foremki na muffinki. ja mam silikonową więc się nie przysadza, ale można lekko wysmarować oliwą.
    Serek topiony kroimy na 12 części i wkładamy do foremek, następnie pozostałą masą przykrywamy ser, wystarczy łyżka na każdy.

  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy babeczki ok 25-30 minut do zarumienienia.
    Po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę do lekkiego przestudzenia i delikatnie wyjmujemy babeczki na talerz.

  3. Podajemy same lub z sosem np. grzybowym.
    Babeczki pięknie pachną, są delikatne i smakują wybornie.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń