Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Babeczki z cukinii i ziemniaków
  • Przekąski
  • Przepis na

Babeczki z cukinii i ziemniaków

04.07.2025 Odsłon: 55034
5.0 (48 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Babeczki z cukinii i ziemniaków to ciekawy i pyszny pomysł na przekąskę dla całej rodziny czy też przystawkę imprezową. Sprawdzą się na grillu czy pikniku, ale też na kolację czy szybki obiad w upalne dni. Wymagają jedynie kilku składników i odrobiny czasu, by zaskoczyć wszystkich wyjątkowym aromatem i smakiem. Są tak samo nietypowe i zaskakujące jak gofry z cukinii, dlatego jeśli masz nadmiar tego wyjątkowego warzywa, nie czekaj, tylko zabierz się za gotowanie! 

Babeczki z cukinii i ziemniaków - wartości odżywcze 

Głównym składnikiem tego dania jest cukinia, która jest niezwykle niskokaloryczna, a w dodatku doskonale nawadnia organizm i dodaje witamin oraz minerałów, które wspierają cały organizm. Pozostałe składniki, w tym mąka pszenna nie są już takie zdrowe, ale występują w minimalnych ilościach. Jeśli jednak chcesz użyć bardziej wartościowych zamienników, możesz skorzystać z mąki pełnoziarnistej, mleka roślinnego czy odtłuszczonego sera. Z pewnością jednak potrawa ta ma znacznie mniej tłuszczu niż klasyczne placki z cukinii smażone na oleju. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak doprawić babeczki, by nie wyszły mdłe? 

Odpowiednie doprawienie ciasta na babeczki jest kluczowe, by całość była pyszna i aromatyczna. Poza solą i pieprzem nie może zabraknąć też czosnku, natki pietruszki i innych, ulubionych ziół. Uważaj jednak z ostrymi przyprawami, gdyż sam parmezan jest bardzo wyrazisty i nieco pikantny w smaku. Poza ziemniakami i cukinią możesz też dodać inne warzywa - na przykład cebulę, paprykę czy nawet brokuł. Dodadzą nieco słodyczy i soczystości, ale także ciekawej tekstury. 

Babeczki rozpadają się po upieczeniu - co robić? 

Kiedy babeczki są trudne w wyjęciu z foremek i rozpadają się w rękach, najprawdopodobniej przyrządzona masa była zbyt rzadka i wodnista. Jak tego uniknąć przy następnych wypiekach? Cukinia i ziemniaki zawierają dużo wody. Po starciu na tarce, koniecznie mocno odciśnij je z nadmiaru płynu. Możesz użyć do tego durszlaka i łyżki, ściereczki kuchennej lub papierowych ręczników. Dobrym rozwiązaniem jest delikatne posypanie warzyw solą, która wyciągnie nadmiar wilgoci. Niezbędne są też odpowiednie proporcje składników - zazwyczaj na dwie szklanki tartych warzyw potrzeba 2-3 jajek i 2-4 łyżek mąki pszennej lub bułki tartej. 

Idealnie przyrumienione babeczki 

By uzyskać ładny, złocisty kolor babeczek oraz idealną chrupkość na wierzchu, potrzebna jest odpowiednio wysoka temperatura pieczenia, która powinna wynosić minimum 180 st. Celsjusza. Pamiętaj, że zawsze lepiej jest piec tego typu danie w nieco wyższej temperaturze niż w za niskiej, gdyż ciasto zacznie się dusić. Silikonowe foremki pamiętaj skropić odrobiną oliwy lub oleju, ale dobrą praktyką jest także lekkie posmarowanie tłuszczem wierzchu. 

Babeczki nie upiekły się równo - przyczyny i rozwiązania 

Najczęstszą przyczyną nierównomiernie upieczonych babeczek jest problem z samym piekarnikiem. Jeśli masz taką możliwość, użyj termoobiegu, by równomiernie rozprowadzić temperaturę w piecu. Jeśli nie masz tej funkcji, możesz temperaturę pieczenia podwyższyć do 200 st. Celsjusza i w połowie procesu obróć blachę z muffinkami. Do innych, częstych problemów należą: nieodpowiednio dokładne wymieszanie składników masy czy wypełnienie foremek w sposób nierównomierny. 

Z czym podać babeczki z cukinii i ziemniaków? 

Takie babeczki można podać samodzielnie, od razu po przygotowaniu, ale bardzo dobrze smakują też w dodatku różnego rodzaju sosów, dipów i dodatków. Świetnie będzie się tu komponował sos czosnkowy lub sos paprykowy, które nadadzą całości wyrazistości i lekkiej pikanterii. Kwaśna śmietana czy tzatziki także będą tu dobrze pasować. 

Pamiętaj, że takie babeczki to świetna okazja, by poeksperymentować z różnymi smakami, aromatami i konsystencjami. Do masy dodaj cukinię, ziemniaki i różnego rodzaju warzywa czy dodatki, które akurat masz w lodówce. Nie zapomnij o świeżych ziołach, ale także podaj babeczki z dodatkiem sosu koperkowego, który doda świeżości. To propozycja idealna na lato, kiedy szukasz lekkiego i przyjemnego dania. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11132

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44643

do 60 min 60 min
160
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 182079

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 237

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4926

do 30 min 30 min
9
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 3098

do 60 min 60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11132

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44643

do 60 min 60 min
160
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 182079

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 237

do 60 min 60 min
3
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4926

do 30 min 30 min
9
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 3098

do 60 min 60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Babeczki z cukinii i ziemniaków
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 cukinie (ok. 600-700 g)
  • 1 ziemniak
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 50 ml mleka
  • 100 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, pougniataj przez kilka chwil, a następnie odłóż na sitku na około 5 minut, aby warzywa puściły sok.

2

Pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka lekko ubij przy pomocy widelca razem z mlekiem, śmietaną i musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

3

Cukinię i ziemniaki odciśnij dokładnie z soków, które puściły. Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, w tym także masę jajeczną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło.

4

Foremkę do muffinek wysmaruj tłuszczem lub wyłóż specjalnymi papilotkami. Wykładaj do nich porcje masy cukiniowej, tak aby wypełniły wgłębienia mniej więcej do 3/4 wysokości.

5

Babeczki cukiniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut, do momentu aż się równomiernie zrumienią. Podawaj lekko przestudzone, najlepiej z ulubionym sosem - doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub koperkowy.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki