Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z cukinii i ziemniaków to ciekawy i pyszny pomysł na przekąskę dla całej rodziny czy też przystawkę imprezową. Sprawdzą się na grillu czy pikniku, ale też na kolację czy szybki obiad w upalne dni. Wymagają jedynie kilku składników i odrobiny czasu, by zaskoczyć wszystkich wyjątkowym aromatem i smakiem. Są tak samo nietypowe i zaskakujące jak gofry z cukinii, dlatego jeśli masz nadmiar tego wyjątkowego warzywa, nie czekaj, tylko zabierz się za gotowanie!
Głównym składnikiem tego dania jest cukinia, która jest niezwykle niskokaloryczna, a w dodatku doskonale nawadnia organizm i dodaje witamin oraz minerałów, które wspierają cały organizm. Pozostałe składniki, w tym mąka pszenna nie są już takie zdrowe, ale występują w minimalnych ilościach. Jeśli jednak chcesz użyć bardziej wartościowych zamienników, możesz skorzystać z mąki pełnoziarnistej, mleka roślinnego czy odtłuszczonego sera. Z pewnością jednak potrawa ta ma znacznie mniej tłuszczu niż klasyczne placki z cukinii smażone na oleju.
Odpowiednie doprawienie ciasta na babeczki jest kluczowe, by całość była pyszna i aromatyczna. Poza solą i pieprzem nie może zabraknąć też czosnku, natki pietruszki i innych, ulubionych ziół. Uważaj jednak z ostrymi przyprawami, gdyż sam parmezan jest bardzo wyrazisty i nieco pikantny w smaku. Poza ziemniakami i cukinią możesz też dodać inne warzywa - na przykład cebulę, paprykę czy nawet brokuł. Dodadzą nieco słodyczy i soczystości, ale także ciekawej tekstury.
Kiedy babeczki są trudne w wyjęciu z foremek i rozpadają się w rękach, najprawdopodobniej przyrządzona masa była zbyt rzadka i wodnista. Jak tego uniknąć przy następnych wypiekach? Cukinia i ziemniaki zawierają dużo wody. Po starciu na tarce, koniecznie mocno odciśnij je z nadmiaru płynu. Możesz użyć do tego durszlaka i łyżki, ściereczki kuchennej lub papierowych ręczników. Dobrym rozwiązaniem jest delikatne posypanie warzyw solą, która wyciągnie nadmiar wilgoci. Niezbędne są też odpowiednie proporcje składników - zazwyczaj na dwie szklanki tartych warzyw potrzeba 2-3 jajek i 2-4 łyżek mąki pszennej lub bułki tartej.
By uzyskać ładny, złocisty kolor babeczek oraz idealną chrupkość na wierzchu, potrzebna jest odpowiednio wysoka temperatura pieczenia, która powinna wynosić minimum 180 st. Celsjusza. Pamiętaj, że zawsze lepiej jest piec tego typu danie w nieco wyższej temperaturze niż w za niskiej, gdyż ciasto zacznie się dusić. Silikonowe foremki pamiętaj skropić odrobiną oliwy lub oleju, ale dobrą praktyką jest także lekkie posmarowanie tłuszczem wierzchu.
Najczęstszą przyczyną nierównomiernie upieczonych babeczek jest problem z samym piekarnikiem. Jeśli masz taką możliwość, użyj termoobiegu, by równomiernie rozprowadzić temperaturę w piecu. Jeśli nie masz tej funkcji, możesz temperaturę pieczenia podwyższyć do 200 st. Celsjusza i w połowie procesu obróć blachę z muffinkami. Do innych, częstych problemów należą: nieodpowiednio dokładne wymieszanie składników masy czy wypełnienie foremek w sposób nierównomierny.
Takie babeczki można podać samodzielnie, od razu po przygotowaniu, ale bardzo dobrze smakują też w dodatku różnego rodzaju sosów, dipów i dodatków. Świetnie będzie się tu komponował sos czosnkowy lub sos paprykowy, które nadadzą całości wyrazistości i lekkiej pikanterii. Kwaśna śmietana czy tzatziki także będą tu dobrze pasować.
Pamiętaj, że takie babeczki to świetna okazja, by poeksperymentować z różnymi smakami, aromatami i konsystencjami. Do masy dodaj cukinię, ziemniaki i różnego rodzaju warzywa czy dodatki, które akurat masz w lodówce. Nie zapomnij o świeżych ziołach, ale także podaj babeczki z dodatkiem sosu koperkowego, który doda świeżości. To propozycja idealna na lato, kiedy szukasz lekkiego i przyjemnego dania.
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 330
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 183
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszną młodą kapustę z klopsikami, którą...
Odsłon: 330
Smaczny i szybki deser z trzech składników.
Odsłon: 183
Składniki
Cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól, pougniataj przez kilka chwil, a następnie odłóż na sitku na około 5 minut, aby warzywa puściły sok.
Pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka lekko ubij przy pomocy widelca razem z mlekiem, śmietaną i musztardą. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Cukinię i ziemniaki odciśnij dokładnie z soków, które puściły. Następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, w tym także masę jajeczną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko dobrze się połączyło.
Foremkę do muffinek wysmaruj tłuszczem lub wyłóż specjalnymi papilotkami. Wykładaj do nich porcje masy cukiniowej, tak aby wypełniły wgłębienia mniej więcej do 3/4 wysokości.
Babeczki cukiniowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut, do momentu aż się równomiernie zrumienią. Podawaj lekko przestudzone, najlepiej z ulubionym sosem - doskonale sprawdzi się sos czosnkowy lub koperkowy.