Gruzińska potrawa z bakłażanów z wyrazistym farszem z orzechów włoskich.
Badriani nigvzvit- roladki z bakłażana
Składniki
- bakłażan
- olej / oliwa do smażenia
- orzechy włoskie 0,5 szkl
- ocet winny 1- 2 łyżki
- chili posiekane drobno
- kolendra ziarno roztarte
- kolendra natka
- szafran/ kurkuma
- czosnek 1 duży ząbek
- sól
- pestki granatu 3 łyżki
Składniki
- bakłażan
- olej / oliwa do smażenia
- orzechy włoskie 0,5 szkl
- ocet winny 1- 2 łyżki
- chili posiekane drobno
- kolendra ziarno roztarte
- kolendra natka
- szafran/ kurkuma
- czosnek 1 duży ząbek
- sól
- pestki granatu 3 łyżki

Potrzebne przybory kuchenne
blender z kielichem
Etapy przygotowania
Ułatwiłam sobie zadanie i wszystkie składniki dałam do kielicha blendera. Masa wyjdzie dosyć gęsta ale nie gładka, rozrzedza się ją odrobiną wody. trezba sprawdzić smak ma być bardzo wyrazisty. Bakłażany kroi się wzdłuż w plastry około 0,5 cm. Można je posolić a po 10 minutach strzepnąć nożem wytworzony sok. Bakłażana smaży się na rumiano z obu stron, na patelni obficie polanej oliwą. Na usmażone i posolone plastry nakłada się farsz, trochę pestek granatu i formuje się roladki. Roladki posypuje się jeszcze natką kolendry i pestkami granatu
:)
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2049

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 834
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 40

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17817

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 380
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2049

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 834
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 40

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17817

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 380


Składniki
- bakłażan
- olej / oliwa do smażenia
- orzechy włoskie 0,5 szkl
- ocet winny 1- 2 łyżki
- chili posiekane drobno
- kolendra ziarno roztarte
- kolendra natka
- szafran/ kurkuma
- czosnek 1 duży ząbek
- sól
- pestki granatu 3 łyżki
Ułatwiłam sobie zadanie i wszystkie składniki dałam do kielicha blendera. Masa wyjdzie dosyć gęsta ale nie gładka, rozrzedza się ją odrobiną wody. trezba sprawdzić smak ma być bardzo wyrazisty. Bakłażany kroi się wzdłuż w plastry około 0,5 cm. Można je posolić a po 10 minutach strzepnąć nożem wytworzony sok. Bakłażana smaży się na rumiano z obu stron, na patelni obficie polanej oliwą. Na usmażone i posolone plastry nakłada się farsz, trochę pestek granatu i formuje się roladki. Roladki posypuje się jeszcze natką kolendry i pestkami granatu
:)
Smacznego :)
Super piękne! Cudownie się prezentują i są przepyszne! W Twoim wydaniu wyglądają rewelacyjnie :)
Pyszotka:)
Pyszna przekąska :)
Apetyczne, smakowite roladki. Kusza smakiem i wyglądem . Super, ale też pięknie podane. .;)