Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantna glazura z harissy doskonale komponuje się z bakłażanem.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4910
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13306
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5811
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7471
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4910
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13306
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5811
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7471
Składniki
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ naciąć w kratkę, lekko oprószyć solą.
W miseczce połączyć harissę z miodem i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę wody.
Bakłażana ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować połową przygotowanej mieszanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie na połówki bakłażana nałożyć pozostałą marynatę, dodać pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Upieczonego bakłażana i pomidory ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym serem feta, pestkami granatu i świeżą miętą.