Do góry

Przekąski Przepis na:

bakłażan pieczony z harissą

bakłażan pieczony z harissą

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2545

Dodano:

Odsłon: 244

Słodko-pikantna glazura z harissy doskonale komponuje się z bakłażanem.

Składniki

  • bakłażan - 1 szt
  • harissa - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • czosnek - 1 ząbek
  • świeża posiakana mięta - 1 łyżka
  • pestki granatu - 2 łyżki
  • ser feta - 75 g
  • pomidory koktajlowe - 1 gałązka
  • oliwa
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
bakłażan pieczony z harissą

Przygotowanie

  1. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ naciąć w kratkę, lekko oprószyć solą.

  2. W miseczce połączyć harissę z miodem i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę wody.

  3. Bakłażana ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować połową przygotowanej mieszanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie na połówki bakłażana nałożyć pozostałą marynatę, dodać pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

  4. Upieczonego bakłażana i pomidory ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym serem feta, pestkami granatu i świeżą miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń