Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantna glazura z harissy doskonale komponuje się z bakłażanem.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 879
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5473
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8662
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17755
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 879
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5473
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8662
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17755
Składniki
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ naciąć w kratkę, lekko oprószyć solą.
W miseczce połączyć harissę z miodem i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę wody.
Bakłażana ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować połową przygotowanej mieszanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie na połówki bakłażana nałożyć pozostałą marynatę, dodać pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Upieczonego bakłażana i pomidory ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym serem feta, pestkami granatu i świeżą miętą.