Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantna glazura z harissy doskonale komponuje się z bakłażanem.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 321
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 153
Smaczny domowy kruchy placek z kwaskowatym nadzieniem winogronowym. Polecam.
Odsłon: 1388
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 78
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 321
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 153
Smaczny domowy kruchy placek z kwaskowatym nadzieniem winogronowym. Polecam.
Odsłon: 1388
Czyli pasztecik na kanapki gdzie dynia dodaje kremowości.
Odsłon: 78
Składniki
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ naciąć w kratkę, lekko oprószyć solą.
W miseczce połączyć harissę z miodem i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę wody.
Bakłażana ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować połową przygotowanej mieszanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie na połówki bakłażana nałożyć pozostałą marynatę, dodać pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Upieczonego bakłażana i pomidory ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym serem feta, pestkami granatu i świeżą miętą.