Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-pikantna glazura z harissy doskonale komponuje się z bakłażanem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Składniki
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, miąższ naciąć w kratkę, lekko oprószyć solą.
W miseczce połączyć harissę z miodem i sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę wody.
Bakłażana ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować połową przygotowanej mieszanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut. Po tym czasie na połówki bakłażana nałożyć pozostałą marynatę, dodać pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Upieczonego bakłażana i pomidory ułożyć na talerzu, posypać pokruszonym serem feta, pestkami granatu i świeżą miętą.