Do góry

Przekąski Przepis na:

banica

Przepis dnia 2010-07-04
banica

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 48551

to jest potrawa, ktora bardzo czesto bulgarskie mamy czy babcie robia swoim dzieciom lub wnukom przed wyjsciem do szkoly... wersja na slono, jak dla mnie rewelacyjne zwlaszcza do piwa. to przepis wydarty mojej mamie, ktora jest wielka fanka tej potrawy

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tota 02 lipca 2010 oranzada albo lemoniada do slodkiej wersji? nie przyszl0oby mi to do glowy, chyba trzeba bedzie sprobowac :-) dzieki za pomysl.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszkammm 02 lipca 2010 Renata-lublin- dziekuję, ale chyba wiem o czym mówisz, bo ja tez miałam okazje kupić taką pakowaną w Polsce Czubricę-też na targu u takiego pana. I w pierwszej chwili , zaraz po otwarciu opakowania pomyślałam że to jest w końcu to, aż wróciłam i kupiłam jeszcze 2 opakowania. Ale niestety, już podczas przyprawiania potraw wiedziałam, że bardzo podobna, może najbardziej z dotychczasowych które miałam, ale to jeszcze nie to. Chodzi o intensywność takiej specyficznej nuty smakowo-zapachowej jaką zawiera w sobie oryginalna CZUBRICA. Ale dziękuję Ci bardzo za info :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza80 02 lipca 2010 Jest to chyba najlepsza specjalnosc bulgarskiej kuchni.
Moja wersje na slodko:do jajek dodac lemoniady lub biala oranzade.
Ale musze sprobowac wersje wyzej podana, juz mi slinka cieknie:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszkammm 02 lipca 2010 Tota, a kebabczety znasz? To też była pychota. Grubo mielone baranie mięso ( w Polsce robię zamiennie z wieprzowo-wołowego),do tego przyprawy i Czubrica oczywiście. Formuje się takie paluchy z tego mięsa i heja na grilla :)) Też pychota, ale oczywiście to już nie ten smak co te bułgarskie. Ale też dobre :)) Coś mi sie wydaje że w przyszłym roku się tam wybiorę po latach. Nie wiem tylko jak, bo samochodem to teraz trochę strach podobno. Ale muszę tam wrócić, na te najpiekniejsze plaże w Europie i pozachwycać się znowu tymi zapachami i smakami. Ale mi narobiłaś smaków z tą banicą :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 02 lipca 2010 ale chodzi o to, ze te przyprawy niestety nie maja tego smaku, ktory wspomina smakoszkammm. Potwierdzam, ze ja tez nie moge znalezc tej prawdziwej przyprawy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renata-lublin 02 lipca 2010 Czubricę widziałam na normalnym targu z owocami i warzywami. Pani miała rozłożone na stole różne przyprawy polskie i egzotyczne, paczkowane w Polsce, więc pewnie sprowadzają hurtowo.Myślę, że na pewno jest też do kupienia przez internet.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 02 lipca 2010 smakoszka, ja tez lubie czubrice, zajadalam sie pomiodorami posypywanymi ta przyprawa :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszkammm 02 lipca 2010 Co za niespodzianka dla mnie :)) Bardzo dziękuję za ten przepis :) To moje wspomnienie z dzieciństwa, wiele razy podróżowałam z rodzicami do Bułgarii i banica mi nieobca :)) jupi jupi ale jutro sobie zrobię ucztę :):) A jest taka rzecz,której poszukuję i która jest zapachem Bułgarii. Jest to przyprawa CZUBRICA. Próbowałam już kilku polskich odpowiedników tej przyprawy, nawet tych pod tą samą nazwą CZUBRICA. Niestety, daleko im do oryginału. A jest to przyprawa do wszystkiego, do pizzy, do zupy np. szopskiej (tez bułgarska), do risotto, do gulaszu, do mięs, do sałatek. I ta oryginalna miała niespotykany, niesamowity zapach. Tym zapachem pachniała Bułgaria, a szczególnie wielkie targowisko w centrum Varny. Jeśli ktoś wie, gdzie można taką oryginalną bułgarską Czubricę kupić w Polsce, to bardzo proszę o kontakt. I jeszcze raz dziękuję Tota za ten przepis na banicę :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 02 lipca 2010 To musi być pyszne i nazwa oryginalna ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 02 lipca 2010 Annuar wszystko zalezy co kto lubi, jesli bardziej slodko to wiecej cukru (tak jak do nalesnikow, jedni daja wiecej inni mniej) mleka pol szklanki (zamiast wody gazowanej) mozna tez dodac troche sera bialego .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń