Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to jest potrawa, ktora bardzo czesto bulgarskie mamy czy babcie robia swoim dzieciom lub wnukom przed wyjsciem do szkoly... wersja na slono, jak dla mnie rewelacyjne zwlaszcza do piwa. to przepis wydarty mojej mamie, ktora jest wielka fanka tej potrawy
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.