Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki zawinięte w folię aluminiową, wrzucone na ruszt i podawane z wieloma dodatkami są bardzo popularnym daniem na grilla. Przede wszystkim szybko się je przygotowuje i nie trzeba wielu składników, aby zachwycić swoich gości podczas spotkań na świeżym powietrzu. Tym razem mamy nieco słodszą i bardziej wykwintną wersję. Proponujemy bataty z grilla podawane z farszem z serem feta oraz jarmużem. To przepis na przekąskę, która trafi w serca każdego miłośnika dobrych smaków.
Ruszt potrafi wydobyć z batatów głębię i charakterystyczny smak, którego nie da się uzyskać w żadnej innej formie obróbki. Ich naturalna słodycz w połączeniu z lekko podpieczoną skórką jest idealną bazą dla kremowego farszu. Ten przepis na bataty z grilla to świetny pomysł na lekki, ale sycący posiłek w plenerze. Doskonale sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych i towarzyskich na świeżym powietrzu. Jeśli będziesz przygotowywać grilla w plenerze, farsz możesz przygotować wcześniej i spakować go w pojemnik.
To danie nie jest też trudne w przygotowaniu. Proste składniki przekładają się jednak na wyjątkowy efekt końcowy. Bataty miękną podczas grillowania, stają się niezwykle aksamitne i rozpływają się w ustach. Nadzienie z fety i jarmużu to z kolei kwintesencja słonego i wyrazistego smaku. Całość jest doskonale zbalansowana, nie wymaga dużego nakładu pracy, a do tego fantastycznie wygląda na talerzu.
Wpisz bataty z grilla do swojego menu i zaskocz swoich gości. To też dobry pomysł, jeśli odwiedzą cię wegetarianie. Do batatów możesz podać np. pyszne szaszłyki z grilla.
Jeśli zależy ci na tym, aby bataty z grilla były miękkie, apetyczne i miały przypieczoną pyszną skórkę, dobierz je odpowiednio w sklepie. Na początek wybierz te warzywa, które mają średnią wielkość. Nie mogą być zbyt grube, ani zbyt cienkie. Duże okazy mogą mieć się nierównomiernie, a poza tym czas grillowania trzeba będzie wydłużyć. Małe i cienkie bataty szybko zmiękną i będą się rozpadać. Idealne będą podłużne warzywa o średnicy około 5-6 cm, które łatwo przekroić na pół i równomiernie upiec.
Skórka powinna być gładka, napięta i bez uszkodzeń. Unikaj egzemplarzy z plamami, nacięciami lub przebarwieniami. Kolor miąższu również ma znaczenie, choć może zależeć od odmiany warzywa. Najczęściej spotykane są bataty o pomarańczowym wnętrzu – są lekko słodkie, miękkie i świetnie pasują do wyrazistych dodatków, takich jak feta i jarmuż. Jeśli natrafisz na odmiany z białym lub fioletowym środkiem, również możesz je grillować. Pamiętaj jednak, że mogą mieć inną konsystencję i mniej wyraźną słodycz.
Do grillowania wybierz bataty o podobnej wielkości, aby upiekły się w tym samym czasie.
Zacznij od dokładnego umycia batatów. Skórka jest jadalna i po upieczeniu zyskuje przyjemną strukturę, ale przed grillowaniem warto ją dobrze wyszorować, najlepiej szczotką do warzyw. Przekrój je na pół. To świetny sposób na skrócenie czasu pieczenia i ułatwienie grillowania. Nie pomijaj skropienia obydwóch stron oliwą. Zapobiega to przesychaniu i pomaga przyprawom lepiej przylegać.
Aby bataty były równomiernie miękkie, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową. Dzięki temu grill działający na zasadzie bezpośredniego żaru przekształca się w coś w rodzaju pieca – bataty pieką się w swoim własnym soku, zachowując słodycz i wilgotność.
Czas grillowania batatów zależy od wielkości batatów oraz mocy żaru. Zazwyczaj wynosi od 25 do 40 minut. Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce, po zakończeniu pieczenia możesz na kilka minut rozwinąć folię i ułożyć bataty bezpośrednio na ruszcie (skórką do dołu).
Jeśli nie przepadasz za fetą, sięgnij po sery o podobnej konsystencji. Dobrym zamiennikiem będzie serek kozi, lekko kwaskowy, bardziej aksamitny i świetnie kontrastujący ze słodyczą batatów. Możesz też wykorzystać ricottę lub twaróg półtłusty ze szczypiorkiem.
A co zamiast jarmużu? Możliwości jest mnóstwo. Jeśli zależy ci na zielonym, warzywnym dodatku, sięgnij po rukolę, szpinak baby lub natkę pietruszki. W wersji bardziej wyrazistej możesz dodać suszone pomidory, czarne oliwki, prażone pestki dyni lub słonecznika albo garść ugotowanej ciecierzycy.
Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Słodkie babeczki i kwaśny dżem z cza...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5100
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1711
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1204006
Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Słodkie babeczki i kwaśny dżem z cza...
Odsłon: 78
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5100
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1711
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1204006
Składniki
Bataty oczyść, przekrój na pół. Każdą połówkę przypraw solą i pieprzem. Skrop oliwą. Owiń folią aluminiową i przełóż na grilla.
Bataty grilluj do momentu, aż będą miękkie.
Do miseczki przełóż ser feta i rozdrobnij go widelcem. Liście jarmużu opłucz, osusz, poszatkuj i przełóż do miseczki. Farsz do batatów dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj. UWAGA: jeśli pieczone bataty przygotowujemy w plenerze, farsz najlepiej przygotować w domu i spakować w pojemnik.
Upieczone bataty zdejmij z grilla, odwiń folię aluminiową. Wydrąż odrobinę środek. Bataty nadziej farszem z fety i jarmużu. Smacznego!