Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam robić ze świeżego szpinaku - osobiście nie lubię przetartej mrożonej papki ...a ten owszem ;) Pyszna szpinak-owa baza do potraw- nadaje się do makaronów (np z suszonymi pomidorami i fetą) lub jako nadzienie do naleśników a z białym serem do pierogów-pyszna również zapieczona w cieście francuskim ...
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4895
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45646
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 750
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22784
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15185
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4895
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45646
Składniki
Liście szpinaku płuczę pod zimną wodą ścinam końcówki gałązek. Do gotującej się wody wrzucam liście szpinaku i blanszuję ok 1-2 min odcedzam i studzę-Można wówczas pokroić wg uznania lub jeśli się chce mieć całe ładne kawałki -pominąć krojenie.
W dużym obszernym rondlu stopić masło, dodać blanszowane liście szpinaku podsmażać ok 3 minut dodać rozgniecione ząbki czosnku wg uznania dodać sporą szczyptę soli i odrobinę pieprzu wymieszać i podsmażać jeszcze ok 2 min. Gotowe smacznego ...
Do takiego szpinaku można dodać np ugotowany makaron posypany parmezanem jest pyszny ... inny to z feta i suszonymi pomidorami ... lub np nakładać do naleśników...albo z białym serem zrobić farsz do pierogów.
DOBRY POMYSŁ: Po etapie 1 tj blanszowaniu dowolnie pokrojony można zamrozić ... potem wyciągamy dowolne ilości i cieszymy się pysznym szpinakiem nie koniecznie kupnym mrożonym przetartym ;)