Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka na ostro

Biała kaszanka na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26212

Dodano:

Odsłon: 1831

Pikantna, biała kaszanka zrobiona na mięsie z łopatki wieprzowej, skóry z golonki oraz z wątróbek drobiowych. Kaszanka została nadziana w wołową kątnicę.

Składniki

  • wątróbki drobiowe 80 dag
  • łopatka 70 dag
  • skóra z golonki 20 dag
  • kość z golonki
  • kasza pęczak 2 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • wywar 9 szklanek
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • sos z ostrych papryczek 200 ml
  • kątnica wołowa
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Biała kaszanka na ostro

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja dałam 9 szklanek wywaru plus 200 ml sosu z ostrych papryczek. Zawsze kasza sparzy się super. Wymytą łopatkę, skórę i kość z golonki gotujemy w osolonej wodzie 90 minut do miękkości mięs. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W pozostałym wywarze parzymy wymoczone wątróbki. Parzymy 15 minut. Sparzone wątróbki wyjmujemy z garnka i studzimy. Obieramy resztki mięsa z kości od golonki, mięso z kości golonki i skórę mielimy przez sitko 4 mm a wątróbki i mięso z łopatki przez sitko 10 mm. Wszystkie zmielone mięsa mieszamy. W odmierzonej ilości wywaru parzymy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze, wszystkie suche przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukaną i wymoczoną kątnicę wołową. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 60 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń