Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, żurawiną, czosnkiem na ostro.

Biała kaszanka z suszonymi pomidorami, żurawiną, czosnkiem na ostro.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18929

Dodano:

Odsłon: 953

Jest już wiosna, sezon grillowy się powoli zaczyna. Postanowiłam zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Wiosenny sezon grillowania uważam za otwarty :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Do 6 szklanek kaszy musimy mieć 12 szklanek wywaru.

  2. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone suszone pomidory, żurawinę, sos z ostrych papryczek oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.

  3. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie.

  4. Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.

  5. Kasza doszła po 30 minutach, studzimy.

  6. Płuczemy i moczymy w kilku wodach ( 2-3 godziny).

  7. Zimną kaszą napełniamy cylinder nadziewarki, możemy jelita także napełniać maszynką do mięsa z lejkiem.

  8. Napełniamy jelito trochę luźno.

  9. Okręcamy z napełnionego jelita takie 12-14 centymetrowe kawałki.

  10. Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

  11. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

  12. Gotowe kaszanki możemy piec na grillu lub usmażyć na wolnym ogniu w domu na patelni.

  13. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń