Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest już wiosna, sezon grillowy się powoli zaczyna. Postanowiłam zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Wiosenny sezon grillowania uważam za otwarty :)
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1279
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 257
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 40
Składniki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Do 6 szklanek kaszy musimy mieć 12 szklanek wywaru.
Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone suszone pomidory, żurawinę, sos z ostrych papryczek oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.
Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie.
Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.
Kasza doszła po 30 minutach, studzimy.
Płuczemy i moczymy w kilku wodach ( 2-3 godziny).
Zimną kaszą napełniamy cylinder nadziewarki, możemy jelita także napełniać maszynką do mięsa z lejkiem.
Napełniamy jelito trochę luźno.
Okręcamy z napełnionego jelita takie 12-14 centymetrowe kawałki.
Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.
Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Gotowe kaszanki możemy piec na grillu lub usmażyć na wolnym ogniu w domu na patelni.
Smacznego!!!