Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest już wiosna, sezon grillowy się powoli zaczyna. Postanowiłam zrobić białą kaszankę na ostro, która upieczona na grillu jest przepyszna. Wiosenny sezon grillowania uważam za otwarty :)
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Do 6 szklanek kaszy musimy mieć 12 szklanek wywaru.
Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone suszone pomidory, żurawinę, sos z ostrych papryczek oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.
Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie.
Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.
Kasza doszła po 30 minutach, studzimy.
Płuczemy i moczymy w kilku wodach ( 2-3 godziny).
Zimną kaszą napełniamy cylinder nadziewarki, możemy jelita także napełniać maszynką do mięsa z lejkiem.
Napełniamy jelito trochę luźno.
Okręcamy z napełnionego jelita takie 12-14 centymetrowe kawałki.
Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.
Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Gotowe kaszanki możemy piec na grillu lub usmażyć na wolnym ogniu w domu na patelni.
Smacznego!!!
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na białej kaszy gryczanej i...
Odsłon: 3533
Biała kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej mięsa wi...
Odsłon: 474
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 48
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 52
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 158
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 158
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 115
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 154
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 48
Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...
Odsłon: 52
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 158
Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...
Odsłon: 158
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 115
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 154
Składniki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super. Do 6 szklanek kaszy musimy mieć 12 szklanek wywaru.
Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy pokrojone suszone pomidory, żurawinę, sos z ostrych papryczek oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami doprowadzamy do zagotowania się i do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając parzymy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%.
Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy parzenie.
Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut, kasza pod przykryciem dojdzie.
Kasza doszła po 30 minutach, studzimy.
Płuczemy i moczymy w kilku wodach ( 2-3 godziny).
Zimną kaszą napełniamy cylinder nadziewarki, możemy jelita także napełniać maszynką do mięsa z lejkiem.
Napełniamy jelito trochę luźno.
Okręcamy z napełnionego jelita takie 12-14 centymetrowe kawałki.
Parzymy kaszanki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.
Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.
Gotowe kaszanki możemy piec na grillu lub usmażyć na wolnym ogniu w domu na patelni.
Smacznego!!!
Przepisy Przekąski
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Smażone kwiaty cukinii
Oryginalny langosz
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako...
Odsłon: 11
Nadziewane kwiaty cukinii
Cukiniowych wariacji na placki, pasztety i inne rarytasy jest mnóstwo. Jednak...
Odsłon: 10885